Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на горнооряховския суджук събира почитатели на месния деликатес

Снимка: архив

Тридневен празник на Горнооряховския суджук с дегустация на деликатеса и богата кулинарна програма събира гости от близо и далеч в Горна Оряховица. Градът е домакин на празника за 16-ти път и както обикновено, горнооряховският суджук ще се предлага като изсушен продукт или пък прясно изпечен на скара.

Местният деликатес се произвежда от едносортно качествено говеждо месо, с букет от характерни подправки, без добавени консерванти. Продуктът е сушен не по-малко от 15 дни, уточняват производители. Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) e вписан като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 година. Това е първото българско защитено географско наименование, съгласно европейската политика на качество. Три са месопреработвателните фирми у нас, които имат право да го произвеждат и изнасят в над 20 страни от Европейския съюз, където се радва на голям интерес.

Самият празник в Горна Оряховица започва в петък, 9 юни, с „Балканска вечер“, чийто старт ще даде DJ Jeryco. На откритата сцена до Летния театър ще излязат и самодейните състави от читалище „Братя Грънчарови-2002“. Официалното откриване на празника е в събота, 10 юни, с местни самодейни колективи, много игри и викторини, като музикалната програма ще продължи през целия ден. И тази година е обособен кът на занаятчиите с гостуващи майстори от съседни общини. Кулинарно ателие ще представя типични ястия от горнооряховския край - дрипави баници от село Върбица, погачи, наръсени с ароматни билки, а също и зрял фасул по горнооряховски. Празникът е повод за родови и приятелски срещи, за завръщане към корените и за откъсване от ежедневните проблеми, отбелязват организаторите.

Съставил: Гергана Манчева


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50
Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55