Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се срещнем „На зелено“ в парк Бедечка

Снимка: Facebook/ Запазете Бедечка

С провокативно име, но с народолюбива кауза – да покаже как общественият интерес за повече зеленина в градовете невинаги противоречи на инвеститорския, е фестивалът „На зелено“ от 15 до 18 юни в старозагорския парк „Бедечка“.

„В петък и събота (16-17.06) на сцената в парка ще се изявят няколко  старозагорски банди, кавалджията Теодосий Спасов и диджей Иван Шопов. Предвиждаме работилници за опазване на природата, птиците, графити, йога и какво ли не още, заедно с любителски кинофест, организиран с помощта на Национален фонд „Култура“ – разказва социологът Първан Симеонов, свързан с еко каузата в родния си Град на липите. – На 15 юни представяме нашата инициатива „Урбанистични срещи“, на които говорим за енергията, провокирала развитието на творческите квартали и фестивали в цялата страна. Досега наши гости са били архитект Любомир Георгиев от „Екипът на София“, Дора Иванова – реставратор на паметника „Бузлуджа“. Тази година пък очакваме архитект Тодор Булев, който беше председател на журито за проекта, който представя страната ни на Венецианското биенале. Той участва в една дискусия в „Къщата на архитекта“ заедно с архитект Веселин Алексиев – един от организаторите на фестивала  „Врата към Враца". На нея ще разгледаме пречките пред развитието на зелените каузи у нас и как държавата може да бъде партньор, а не съперник за осъществяването им.“


Зелените територии са „белите дробове“ на всяко населено място. Именно затова тяхното развитие и поддръжка са от съществено значение за осигуряването на по-добре уредена градска среда за нейните жители. За съжаление, над този обществен интерес нерядко надделява частният, а териториите, които могат да бъдат обособени като паркове у нас, стават все по-малко. Добър пример за запазена подобна площ са около 300 декара, част от парк „Бедечка“ в Стара Загора. За да бъде решена съдбата на тази част от парка, простиращ се на обща площ от 1000 декара, през 2017 година беше проведен един от малкото местни референдуми в България.

„Известно е, че подобни референдуми трудно постигат активност, която да задължи общината да се съобрази с взетото на тях решение – обяснява Първан Симеонов пред Радио България. – Въпреки това, чест прави на местната община, в лицето на кмета Живко Тодоров, тъй като прие този референдум като консултация, защото около 20 000 души ясно отговориха с „Да“ на един сложен въпрос – дали да бъдат обезщетени собствениците на терени в парка, за да може той да бъде запазен. Кметът се съобрази, беше променен общият устройствен план на града, с което на терена бе върнат статута му на парк.“

Проблемът с частната собственост на терени, които са част от паркове или дори междублокови пространства, в редица градове у нас остава сериозен и нерешен от десетилетия. През годините са обсъждани множество предложения, свързани с данъчни облекчения на подобни собственици или за създаването на фонд, от който да бъдат обезщетявани, но на национално ниво все още няма предвидена подобна възможност. Симеонов добави и още един детайл от пъзела, който заслужава внимание:

„Преди време Конституционният съд реши, че заложеният срок от 15 години за обезщетяване на собственици на подобни терени, е твърде дълъг – напомня социологът – Задължи законодателя да намери по-кратки срокове и, доколкото ми е известно, сега се приема презумпцията за 5-годишен срок. Това означава, че всеки път, когато дадена община реши да запази някоя зелена територия, тя трябва да очаква, че след 5 години е необходимо да има готова схема за отчуждаването на тези терени.“

Чуйте цялото интервю на Йоан Колев със социолога и еко активист Първан Симеонов:

Снимки: Facebook/ Запазете Бедечка, Facebook/ Творчески колектив "На улицата"
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15