Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев:

Реакцията на България спрямо събитията в Русия трябва да бъде укрепване на отбранителния ѝ капацитет в рамките на НАТО

Румен Радев
Снимка: БТА

"Обстановката в Русия е динамична, ситуацията е оскъдна. Трябва да знаем истинските причини за това, което става - дали целта на Пригожин е свалянето на Путин или старите негови разправии с Министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта". Това заяви президентът Румен Радев преди началото на форума "Вахау" в Австрия по повод операцията на руската частна военната групировка "Вагнер", озаглавена от лидера й Евгений Пригожин като “Марш за свобода”.

Според държавния глава ставащото в Русия ще се отрази на динамиката на конфликта в Украйна. По думите му, вече не става въпрос просто за вътрешнополитически проблем, защото са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия.

"Реакцията на България трябва да бъде укрепване на отбранителния ѝ капацитет в рамките на НАТО", каза още президентът.

Ако се наложи, България трябва да изтегли българите от Русия”, коментира, на свой ред, вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изрази надежда, че външното ни министерство е в постоянна връзка с българското дипломатическо представителство в Москва. “За съжаление войната стигна до етап, в който много трудно ще има връщане назад. Продължавам да смятам, че е необходим световен форум, на който да се разгледа конфликтът в Украйна”, заяви Илияна Йотова.

От външното ни министерство съобщиха, че властите следят ситуацията в Русия. Очаква се по-късно днес да бъде предоставена повече информация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50