Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев с призив към евролидерите относно присъединяването на РСМ

Снимка: БГНЕС

В писмо до европейските лидери и институции президентът Румен Радев призова присъединяването на Република Северна Македония към ЕС да се гради на изпълнението на критериите за членство, а не на лобистка политика. Според Радев страните членки от ЕС могат да помогнат интеграционните процеси на РСМ да се фокусират върху спазването на правата на човека и принципите на добросъседството. „Вместо да работи за изпълнението на условията, Скопие залага отново на активно лобиране, за да прикрие липсата на политическа воля за постигане на критериите за членство. Изострят се нападките и езикът на омразата срещу България, въвеждат се „черни списъци“ за забрана на български граждани да влизат в страната, зачестяват случаите на физическо насилие, на административен и съдебен тормоз над хората с българско самосъзнание, на непрестанна заплаха за работните им места, само защото са българи. Тази атмосфера силно затруднява развитието на търговски, икономически и културни връзки между двете страни“, посочва още президентът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29