Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биоферма в Розино празнува с отворени врати възстановяването си от природно бедствие

Снимка: rozino.farm

Преди година, на 2 септември, биофермата в подбалканското село Розино, която е специализирана в производството на сладолед от собствена млечна продукция, претърпя огромни щети след силен порой, който буквално заля къщи и отнесе постройки в района на гр. Карлово. Днес, година след бедствието, собствениците на фермата организират Ден на отворените врати, за да отпразнуват възстановяването си и да запознаят посетителите с процеса, който са изминали. 

"Искаме да покажeм на хората разликата между засегнатите дървета и участъци от реката, за които имахме възможност да се погрижим след пороя, и онази част, която нямахме възможност да обгрижим. Разликата е огромна, което показва, че човекът и природата сме взаимосвързани и зависими един от друг", казва Албина Ясинская, една от организаторките на фермата.


В Деня на отворените врати всички ще могат да се запознаят нагледно с темата Пътят на нашето мляко” – от кравите до момента, в който се превръща в апетитна храна. Най-любопитните посетители ще могат сами да нахранят стопанските животни, както и ще се запознаят с процесите на рециклиране, компостиране и оползотворяване на органичните отпадъци на местна територия. Денят на отворените врати в Розино е на 2 септември, а за децата има специална работилница по приготвяне на сладолед с домашни продукти. 



Снимки: rozino.farm


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерти, видео-мапинг и тържествени церемонии по повод Деня на Европа в България

Отбелязването на Деня на Европа на 9 май започва през 1986 година. Решението за обявяването му е взето на  срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано на 28-29 юни 1985. За да сложат край на множеството междуособици в Европа,..

публикувано на 09.05.24 в 06:05

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

Главчев пред западните посланици: Амбицията ни е през 2025 г. да въведем еврото

На среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария служебният премиер Димитър Главчев заяви, че основната задача на оглавяваното от него правителство е провеждането на свободни и честни избори. Но..

публикувано на 08.05.24 в 16:21