Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послание за мир на българското Черноморие приканва към размисъл

Гълъб върху пясъка с разперени криле – това е най-голямата пясъчна рисунка в света и тя може да се види от птичи поглед върху плажната ивица на българското Черноморие, между Камчия и с. Шкорпиловци ( около 50 км южно от Варна). Изображението на птицата, символ на мира, заема площ от 25 000 квадратни метра, което го прави по-голямо от спечелилото рекорд на Гинес през миналата 2022 г. Автор на българската рисунка е младата участничка в проекта „Изкуство с кауза“, която работи с артистичния си псевдоним Vivia Niki, с единственото желание посланието за мир, което носи този гълъб, да достигне до хиляди хора. В специално интервю за Радио България тя отбеляза, че често забравяме огромната роля на мира, за който са се борили предците ни и че само в мирно време може да има просперитет и благоденствие за хората.


Затова напомня и датата 21 септември, когато се отбелязва Световният ден на мира.

Самата Vivia Niki е завършила архитектура и режисура, като намира, че изкуството е пресечната точка между двете. Но има и още нещо свързващо и то е защитата на природата. Художничката иска хората да станат по-отговорни и чувствителни към щетите, които човечеството нанася на околния свят. Оттам се появява и интересът ѝ към това направление в изкуството, наречено Лендарт - или изкуство с ландшафта и природата. То е от 60-те години на миналия век и бързо се развива по света, но дълги години в България не е познато.


Ролята на картината върху огромна площ на пясъка в Камчия има и чисто практическа насоченост, отбелязва самата Vivia Niki. На плажа, където рисува, веднага са поставени табели, че се забранява преминаването с каравани. Това на практика защитава дюните, където са гнездата на много редки видове птици. Така художничката не търси слава, а чрез изкуството се стреми да промени необмислените действия на туристите.

„Първата идея която ми хрумна беше като видение на този гълъб като символ на мира и свободата – разказва Vivia Niki. – След това първото място, което видях в съзнанието си, беше брегът на р. Камчия, нямам даже обяснение защо. По-късно дойде и идеята ми да подобря поставения вече рекорд, за да се обърне внимание на идеята за мира. Още повече когато в света назряват толкова много конфликти и е много хубаво ние да пазим мира в България и на Балканите. Това е и нашата мисия, след като имаме толкова много духовни учители в историята и около себе си. Точно българският народ, като много древен, заслужава да е пример в запазването на мира. Така реших да направя още по-голямо произведение и когато проверих, разбрах че мястото е точно плажът на Камчия, с най-голямата широчина в България. А и Камчия е много диво място, там е природен резерват, има и река и редки видове животни“.


Проектът, с който Vivia Niki се дипломира като студентка по архитектура, в специалност Градоустройство, е насочен към създаване на еко селище. Тя твърдо вярва че сега живеем в последните години на негативните явления като облъчвания, силна радиация, вибрации, идващи от новите технологии. Според нея, след време хората в страната ни ще живеят в екологични селища, където ще намерят изобилие и щастие.  Първата рисунка в стил Лендарт Vivia Niki създава в Дуранкулак (крайната североизточна населена точка в България), но на площ от 500 м2 и е на тема опазване на животните.


„Като техника използвах водата от дъжда, който беше паднал – казва Vivia Niki. Пясъкът е в комбинация с тебешир, но това не се вижда от разстояние, дори с дрон е трудно да се заснеме във висока резолюция. Ползвах и градинско гребло, защото контурът трябваше да бъде голям. Но за да мога да подобря рекорда, трябваше да работя сама, защото миналият рекорд е постигнат само от един човек. Отне ми цели два дни, за да направя рисунката. А силният вятър на два пъти изцяло отвя начертаното, слънцето също руши всякакви контури и аз трябваше няколко пъти да поправям изображението. Но бързах да го направя преди Деня на мира, за да привлека вниманието на хората преди него. Вярвам, че мирът е въпрос на духовно съзряване на човечеството. Винаги се стига до такава дълбока мъдрост по житейския път на всеки един от нас, а и много държави са давали пример за това. Швейцария просперира тъкмо заради мира. Искам повече хора да повярват, че стремежът е да се живее по-добре, а мирът е бил люлката на всеки разцвет в човешката история“.

Снимки: Радио Варна, Изложби с кауза,  Facebook/ Vivia Niki, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15