Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът и президентът призоваха за синхрон и консенсус във външната политика

Снимка: БГНЕС

България да е активен член на ЕС и НАТО, задаващ посока в тях. Влизане в Шенген и еврозоната, членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очерта като приоритети пред българската дипломация, външният министър Мария Габриел пред годишната конференцията в София на българските посланици и консули. Има какво още да постигнем със САЩ и Обединеното кралство и да погледнем и към Япония, Индия, Латинска Америка, каза Габриел и призова за ясни процедури в кариерното развитие на дипломатите и достойно заплащане.

"Вътрешната и външната политика трябва да са в пълен синхрон, за да бъдат успешни" - подчерта в своето изказване премиерът Николай Денков.

"Основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната. За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели. Тези приоритети трябва да бъдат комуникирани и отстоявани с консенсус" - посочи президентът Румен Радев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава договарянето, как да се разпределят парите за висшите училища

Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища, съобщи правителствената пресслужба. Двете постановления за отпускане на средствата, за които служебният премиер Димитър Главчев пое ангажимент пред..

публикувано на 20.05.24 в 11:46

Когнитивно нетърпение, ниска самооценка, чалга култура… какъв е проблемът с децата ни?

Близо 10 на сто от 11-годишните у нас поне два пъти в живота си са били… пияни, 18% от момчетата и 13% от момичетата са пушили тютюневи цигари, а цели 19% от 15-годишните са употребявали канабис, сочи международно изследване на здравното..

публикувано на 20.05.24 в 11:45

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30