Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва ли българинът да цени природните дадености?

Етнографски проект на БАН проследява връзките човек – общество – природа

Животът в защитени територии променя бита в множество български населени места, но разкрива и нови възможности

Снимка: lifeinprotectedsites.com

Как си представяме нашия живот, бит, поминък в близост до защитени природни територии и как тези резервати са изглеждали преди 100 години, преди мерките за защита от страна на институциите – темата е обект на научни изследвания на екип от млади български учени. Проектът им се нарича „Живот в защитени зони и територии: предизвикателства, конфликти, ползи“. От три години те провеждат етноложко проучване на терен, като фокусът е върху взаимоотношенията между местните жители с техния поминък, бизнес интересите и локалните и държавни регулаторни органи – всичко това на фона на опазването на природата.

Плажът „Болата“ на нос Калиакра, 21 август 2013 г.

Учените се опитват да видят как местните хора възприемат и оценяват отпечатъка на човешките дейности върху природата, отношението им към природните ресурси и използването им. Изследват стратегиите и практиките за преодоляване на конфликти, свързани с рестрикциите. От друга, страна интерес представляват и възможностите, които създават защитените места за хората.

Местността „Силистар“ - част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000

Проектът на българските изследователи навлиза в нова фаза – на него е посветена фотоизложба, подредена в сградата на Института за етнография и фолклористика към БАН в София. Освен това на 5 и 6 октомври предстои научна конференция с голямо международно участие.

„По време на теренните изследвания, ни впечатли как за отделните групи от хора, дори само в рамките на една селска общност, природата има различна ценност“ – казва гл. ас. Ивайло Марков, етнограф от БАН и пояснява:

„Да кажем, една гледна точка спрямо животинския свят имат пастирите, различна от тях гледна точка имат ловците, трета гледна точка имат хората, които са свързани с опазването на биоразнообразието. Реално тези природни дадености са важни, но по различен начин за всички тях. По наши наблюдения има известно развитие през последните 10 -15 години, що се отнася до опазване на природата. Спомняме си в началото, при въвеждането на НАТУРА 2000, колко много протести и скандали имаше, хората бяха негативно настроени към тази мрежа. Сега, лека - полека настроенията започват да се обръщат и дори има използване от местните общости на това, че дадена територия е в НАТУРА 2000, за да се противопоставят на големи инфраструктурни проекти. Аз самият съм от трънския край (Западна България), и опитах да проследя дебатите покрай откриването на мина за злато и сребърна руда. Един от основните аргументи срещу това инвестиционно намерение беше именно това, че в близост се намират защитени зони по НАТУРА 2000, както по директивата за хабитатите, така и по тази за птиците. 


Впоследствие хората, които бяха в инициативния комитет за спиране на това инвестиционно намерение, развиха свое туристическо дружество, което действа изключително активно през последните 4 -5 години и провежда различни спортни и туристически мероприятия. В резултат на това районът осезаемо се промени в последните години. Вече е въпрос на време да видим как тази местна инициатива ще просъществува в бъдеще. Затова е интересно и важно нашето изследване, защото то не дава окончателна картина, а проследява знакови тенденции.”

Все пак темата за живота на хората в близост до защитените зони е новаторска и специфична за българските етнолози, но същевременно тя е свързана с това, което са изследвали нашите известни възрожденски етнографи. В международен план това е доста актуално поле за работа.

„Тази тема ни дава възможност да погледнем и по нов начин на някои от класическите етнографски теми, например поминъците на хората, различните дейности, които те извършват в защитените зони и благодарение на природните ресурси там“ – обяснява гл. ас. Ивайло Марков:

Шабленско-Езерецко езеро

„Потребяването на ресурси трябва да бъде в някакви граници, ние не може само да взимаме, а и да даваме. Но имаме примери за това, че има напрежение между граждани, местна администрация, държавна администрация в тези зони. Вярно е, че в проекта не сме се интересували от проблеми, свързани с политиката и добили популярност случаи. Вниманието ни е върху най-малките населени места. Едно от тях е с. Езерец, до Шабла. Шабленското езеро е на километър и половина от селото и в миналото то е имало много голямо значение за местните хора. Там е било мястото, където са прали чергите, около него имало пасища за добитъка, тръстиката от езерото е ползвана за покривен материал на къщите. Много от всекидневните дейности на хората са се извършвали около езерото. По-късно, през 70-те години на м.в., се построява правителствена резиденция и това слага началото на рестрикции. За хората това е травма, защото достъпът до езерото е ограничен, риболовът също. От друга страна обаче, това затваряне помага за съхраняване на природата, затова по Северното ни черноморие природата е доста по-запазена, отколкото край Южното. Днес това дава възможност за развиване на екологичен, селски туризъм и хората осъзнават това предимство. Езерец е село, в което населението започна да се увеличава и то още преди пандемията. В момента там се отварят нови къщи за гости, но има баланс и строителството е в границите на допустимото.”


Снимки: Научно-изследователски проект „Живот в защитени зони и територии: предизвикателства, конфликти, ползи“, Община Силистра, БГНЕС

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52