Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтанското село Горна Бела речка стяга празник на реколтата и сетивата

Снимка: Fcacebook /Мариана Асенова

Пазар на стоки от Българския Северозапад, вкусни местни гозби по традиционни рецепти, детска грънчарска работилница, етно музика и фюжън джаз импровизации с инструменти от различни точки на света, танцово-музикална миниатюра и още атракции ще забавляват гостите на тазгодишния Празник на реколтата и сетивата в монтанското село Горна Бела речка.

Освен типични храни от Северозападния край, гостите на празника ще опитат и специалитети, характерни за полската и иранската кухня.

"Иран не за първи път гостува в Горна Бела речка – има едно семейство, което живее в България от няколко години и се занимава с приготвянето на храна. Така че те ще представят своите версии на "Лято, запазено в буркани". А пък дамата, която е от Полша, тя от 30 години живее в България и ще представи полската традиция в запазването на слънцето и летните емоции в буркан", каза за БНР-Видин Мариана Асенова,организатор на празника. В рамките на събитието на 21 октомври ще се състои и форум за любителски съвременни изкуства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05