Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Дунав Ултра” влезе в полезрението на световния туризъм

Снимка: lonelyplanet.com

Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море “Дунав Ултра” влезе в годишната класация на издателя на пътеводители Lonely Planet за топ 50 препоръчани дестинации в цял свят през 2024 г. Дългият 740 км веломаршрут е единственият посочен на територията на Източните Балкани, а това означава пробив в сферата на туризма за страната ни и възможност за развитие на района.  

В обширен материал са представени множество логистични препоръки и възможности за пътешествие с велосипед по маршрута. Специално е обърнато внимание на едноименното мобилно приложение Dunav Ultra и ежегодното събитие в неговата подкрепа – масовото изминаване на Дунав Ултра на две колела.

Интересът към българския проект идва с номинирането от страна на Lonely Planet на международната дестинация “Дунавски лимес”, в която “Дунав Ултра” е посочен като поддържащ туристически продукт с възможност за самоорганизирано пътешествие с велосипед.  

В “100 Дунав Ултра забележителности” влизат крепостта Баба Вида, Улпия Ескус край село Гиген, легионният лагер Нове близо до Свищов, Сексагинта Приста в Русе, Дуросторум в Силистра и Белоградчишката крепост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10