Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столицата на Европейския съюз се превръща в сцена на талантливи българчета

В Белгия се провежда двудневен Фестивал на българите по света

Снимка: Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А

Брюксел е домакин на двудневен Фестивал на българите по света „Аз съм българче“ 2023. Тазгодишното издание на инициативата е XV по ред, а организатор и главен инициатор е Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А, съобщава Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Форумът тази година е посветен на Деня на народните будители и Европейския ден на езиците и за пореден път предоставя възможност на децата на сънародниците ни по света да покажат как съхраняват българския език и култура, като се включат с творческа изява в някой от организираните конкурси.

Откриването е предвидено за 16 часа на 24 ноември, когато в българското посолство в Белгия ще бъде представена колективна изложба на участници и лауреати в конкурси за рисунки на тема "Аз съм българче и тук…", "Рисувай с/в конкурсите на България" и "Пазим планетата, бдим над бъдещето".

"Очакваме български деца от Рим, от два града в Испания, Лондон, Братислава, Румъния и други градове в Европа. Ученици от Българско народно училище в Брюксел и Неделно училище в Гент ще открият фестивала със специално подготвена програма" – научаваме от Българската културна асоциация в Белгия, домакин на празника.

Съботният ден ще започне с "Детско утро", в което ще се проведе ателие за изработка на българска шевица, а майсторката на печива Марияна Беличовска ще "гостѝ" присъстващите с "белгийски гофрети и български приказки".

За 25 ноември е предвидена и кръгла маса на тема "Асоциации в действие, практики, дейности, взаимодействия".

Заключителната част на XV Фестивал на българите по света "Аз съм българче" е с тържествен концерт от 14.30 часа местно време, на 25 ноември.

През годините домакин на събитието са били различни европейски градове, а по време на фестивала са се реализирали множество детски конкурси за есета и рисунки, гала-концерти и церемонии по награждаване на отличените, припомнят от ИАБЧ.

Като съорганизатор на инициативата Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще има свой представител в рамките на фестивалната програма в Белгия. Това е Валерий Радолов, директор на Дирекция „Български общности и информационна дейност“ в ИАБЧ. Той ще се срещне с всички гости и присъстващи сънародници, за да обмени информация и да научи от първо лице какви са техните проблеми и потребности, посочват от Агенцията.

Снимки: Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37