Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематична софийска сграда ще се събуди за нов живот

7
Централните софийски хали
Снимка: БТА

Една от емблематичните сгради в централната част на столицата се подготвя за нов живот. Първият съвременен покрит пазар за месни, млечни продукти, птици, риба и зеленчуци в София е подложен на мащабни консервационно-реставрационни дейности, които са в напреднал стадий. Възстановени и почистени са оригиналните варовикови плочки, реставрирани са гербовете на входовете на източната и западната фасади, поправена е и часовниковата кула на главния вход. След като 40 години беше застинал, часовникът отново ще отмерва хода на времето.


За да бъде възстановен във вида от оригиналния си проект, фонтанът в сградата ще бъде облицован със зелен мрамор от Индия. Реконструкцията на покрива пък е извършена с енергийно ефективни материали.


Заради своята забележителна архитектура, дело на родения близо до град Битоля Наум Торбов, Централните хали получават статут на паметник на културата от национално значение през 1955 г.


Централните хали в столицата ще отворят врати в края на април или началото на май 2024 г., увери изпълнителният директор на веригата хипермаркети, закупила сградата. Инвестираните за закупуването средства възлизат на 35 милиона, а с вложените в реставрацията ще достигнат 50 милиона лева.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пуснаха 3 спасени мечета на свобода в Рила

Три спасени мечета през 2023 г. са върнати отново в дивата природа, съобщиха от Фондация "Четири лапи". В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове в България и в чужбина...

публикувано на 14.05.24 в 10:51

Представят "Сфинксът на гнева" на писател Жарко Куюнджиски от РСМ

В галерията на Културно-информационния център на Република Серевна Македония в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде..

публикувано на 14.05.24 в 09:05

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35