Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонски и български студенти обсъждат ролята на НАТО на Балканите

Снимка: БТА

Студенти от Северна Македония и България обсъдиха ролята на НАТО за справяне с предизвикателствата в динамичната среда на сигурност. Дискусията е организирана от Софийския форум за сигурност и Департамента за публична дипломация на НАТО. Много важно е да имаме разбиране за рисковете и заплахите в бъдеще - както за България и Северна Македония, така и за Балканите и НАТО, каза председателят на Форума Йордан Божилов. 

„Втората не по-малко важна задача за нас е да сближим българските и македонските студенти, да покажем, че двете страни трябва да работят много по-активно заедно и да преодоляват противоречията“, посочи Божилов. По думите му, това е важно не само заради общата ни история, но най-вече и заради общото ни бъдеще.

В дискусията македонският посланик Агнеза Руси Поповска подчерта, че често се казва, как македонците и българите са едни от най-близките народи на Балканите. "Вярвам, че можем да бъдем и най-близките страни в региона" - добави тя, цитирана от БТА. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05