Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна работилница събра българи от Швейцария във Веве

Деца, родители и учители твориха и си направиха българска Коледа

10
Снимка: Фейсбук/Асоциация Канатица

Повече от 180 българи, живеещи в Лозана, Веве, Берн, Морж, Цюрих, Женева, Фрибург, Вилньов и Ивердон се събраха на организираното от Българо-швейцарска асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица“ ателие за сурвачки и коледни играчки.

Деца, родители и преподаватели от българското училище „Канатица“ изработиха сурвачки от автентичните материали за това - вълна, пуканки, кравайчета… Децата се запознаха с историята и традициите на сурвакането по българските земи, а всяко от тях отнесе у дома си част от магията на Коледа – написаха във Фейсбук от асоциацията.  


Празникът беше съпроводен от специална програма с песни и танци, подготвена от децата в българското училище. С радост те посрещнаха Дядо Коледа и Снежанка, а всяко дете получи подарък и снимка за спомен с тях от професионалния фотограф Зори Иванова. 

За първи път през тази година българската общност посреща и първите коледари, водени от четиригодишния Свен, шестгодишния Николас и седемгодишния Борис. Под звуците на гайда те благословиха семействата и пожелаха здраве и берекет във всеки дом.


Празникът продължи с народни танци, песни и много веселие, информират от асоциация "Канатица". 

Снимки: Фейсбук/Асоциация "Канатица"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45