Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски

Димитър Списаревски (1916 –1943)
Снимка: архив

Днес се навършват 80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски. Той загива на 20 декември 1943 година, по време на Втората световна война, при защитата на София от американските бомбардировки. 
Със своя самолет Списаревски сваля голям американски бомбардировач като прави таран и жертва себе си, за да забави настъплението на противника и да имат време хората в София да се укрият в скривалищата. От тогава го наричат „живата торпила“ и примерът му се изучава в много учебници по въздушен бой, напомня БТА. 
Макар при бомбардировките българските самолети да са 36, а противниковите около 200, българската ескадрила влиза във въздушен бой, сваля три бомбардировача и седем изтребителя на противника и успява да забави въздушния удар върху София. При отбраната загиват офицерите Димитър Списаревски и Георги Кюмюрджиев.
 Посмъртно Списаревски, загинал само на 27 години, е удостоен с орден за храброст и е произведен в чин полковник.
Паметник, издигнат в чест на капитан Димитър Списаревски



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10