Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен благослов от български коледари зад граница

11
Снимка: БУ "Хр.Ботев" - Ню Йорк

Рождество Христово е празникът, който в края на всяка година събира малки и големи в българските училища зад граница. А социалните мрежи дават възможност да видим какво и как са научили децата на нашите сънародници в неделните школа. Коледните тържества там отдавна са се превърнали в място за общуване по български, във възможност да си сред свои и да споделиш рождественското тайнство.

Част от танцовия състав на училище Христо Ботев в Ню Йорк

За здраве и благодат във всеки български дом наричаха възпитаниците на Българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. Най-голямото българско училище на територията на няколко съседни щата посрещна Коледа със семеен празник. Децата рецитираха български стихове, пяха коледарски песни и танцуваха в ритъма на България. „Дядо Коледа не пропусна нито едно дете, от детските ни групи до 12 клас, като им раздаде подаръци, лакомства и български книжки, разбира се!“ – похвалиха се от ръководството на училището и пожелаха обич за всяко българско семейство по света.

В училище "Джон Атанасов" в Чикаго - ярка коледна светлина и надежда озариха деца, родители и учители. С празничен концерт българчетата поздравиха своите родители и учители и пожелаха на всички "благодат и доброта в сърцата, радост в душата, любов и разбирателство в домовете".

Празникът в училище Джон Атанасов - Чикаго

В друго чикагско училище - "Малката България" (Little Bulgaria School) малчуганите украсиха с ръчно изработени играчки коледната си елха и я направиха достояние и на останалите жители на Чикаго. 

Коледните елхи на Little Bulgaria School

А Дядо Коледа не пропусна да посети децата от „Малката България“ и да ги дари с прекрасни подаръци. 

Коледа в училище Малката България

Празнична работилница с грънчарско колело, песни и весели игри си „спретнаха“ за Коледа децата от БГ Школо Баркинг, Великобритания. 

Коледа в БГ Школо Баркинг

За тяхната „Бяла Коледа“ на снежната пързалка се появи и нова училищна шейна. 

И на остров Кипър българчета събраха на едно място голяма част от общността ни в Лимасол. В училище „Паисий Хилендарски" организираха коледен благотворителен базар с картички, сурвачки и други празнични сувенири, изработени от децата. А по-късно те зарадваха гостите със спектакъла си „Коледа в гората“. Сюжетът е дело на самите ученици, които с помощта на своите преподаватели се превъплътиха в Снежанка, белия заек, големия и страшен вълк, тромавия мечо, Червената шапчица, хитрата лисана, елфите, помощници на Дядо Коледа.

Коледно настроение в БУ

С весели празници и пожелания за здраве, берекет и късмет във всеки български дом се поздравиха и в неделното училище „Райна Княгиня" в гр. Бургос, Испания. 

Българчетата от Бургос с коледно представление

С театралната постановка "Отвлеченият дядо Коледа" се представиха учениците от Българското училище "АзБуки" в Рим и Колеферо, Италия. „Въпреки препятствията на Дядо Коледа и благодарение на неговите малки помощници, всяко дете получи своя коледен подарък. Доброто винаги побеждава!“ – написаха от школото в своята фейсбук страница.

Празнична среща в БУ АзБуки в Италия

Радио Бъйлгария пожелава здраве и благодат за всички български деца по света, техните родители и учители! Продължавайте да съхранявате традициите и българщината! 

Снимки: Българските училища "Хр.Ботев" - Ню Йорк, "Дж.Атанасов" - Чикаго, "Малката България" - Чикаго, БГ Школо - Баркинг, "П.Хилендарски" - Лимасол, "Райна Княгиня" - Бургос, "АзБуки" - Италия


По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37