Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дата за влизане в Шенген по суша не е договаряна, преговорите продължават

Снимка: БТА

До момента дата за присъединяване към сухопътния Шенген на България и Румъния не е уточнявана нито с Австрия, нито с Европейската комисия. Това заяви премиерът Николай Денков, опровергавайки появила се по-рано информация, според която България ще влезе в Шенген със сухопътните си граници през 2025 г. 
В края на март догодина за България и Румъния ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контролът и на сухоземните граници, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и допълни, че преговорите продължават. 
"Говорим за деликатен преговорен процес, който все още не е завършил. Надяваме се това да стане в оставащите дни до края на годината. България е заслужила мястото си в Шенген. За нас това остава цел в преговорите през 2024 година да има дата за премахване на бариерите и за сухопътните граници", каза още Габриел. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05
Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42