Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Симеонова, ръководител на консулския отдел към посолството ни в Рим:

Близо 90 хиляди българи работят в Италия, все още има трудови измами

Българското посолство в Рим
Снимка: Е.Каркаланова

Българските граждани, пребиваващи на територията на Италия по официална статистика са 50 хиляди, но по неофициални данни наброяват около 90 хил., посочи в интервю за Радио България Нели Симеонова, завеждащ консулската служба в българското посолство в Рим. По думите ѝ, най-голям брой наши сънародници е съсредоточен в Северна Италия, около градовете Милано, Болоня, Флоренция и Торино, където работят главно в сферата на индустриалното производство. Друга част от българите на Ботуша са съсредоточени в южната част на страната и там намират работа по-скоро като домашни помощници, в селското стопанство или в строителството. Оказва се, че личните документи на много от българите в Италия са изтекли, но поради трудовата им натовареност срещат затруднение да стигнат до консулството и да ги подменят. "Гледаме даже да не им налагаме глоби, въпреки че по закон е необходимо, но влизаме в положението на хората и се стараем да ги издаваме по най-бързия начин" – посочва ръководителят на консулския отдел на мисията ни в Рим.

Нели Симеонова
"Моите впечатления са, че 80% от хората тук работят без договори, което не е добре, защото нямат социални и трудови осигуровки. Ако пък се наложи някакво лечение, те не могат да бъдат лекувани безплатно в болничните заведения – посочва Нели Симеонова, според която няма промяна по отношение нелегалната работа. – Това може да се потвърди от факта, че повечето сънародници желаят да плащат в брой, въпреки че от години е създадено удобството да се плаща с POS-терминал. Не искат да плащат с карта, защото явно нямат сметки, в които да им бъдат превеждани парите за направените услуги."

Не са рядкост и случите на нарушени трудови права на българи в Италия, и към консулството се обръщат за съдействие сънародници без трудови договори:

"Разбира се, ние се свързваме с работодателя, опитваме се да помогнем, и в много случаи го принуждаваме поне да изплати на хората дължимото. Ако желаят сънародниците ни да се приберат в България – евентуално да им платят билетите за връщане, което е много трудно, с дълги преговори и размяна на остри реплики, но общо взето успяваме да помогнем. В много случаи, разбира се, не можем, тъй като нито може да открием работодателя, нито пък да докажем, че даден човек е работил. Много често се оказва, че работодателите, които са измамили нашите сънародници, са от югоизточна Европа, няма да казвам от кои държави, но това е факт"- посочва Нели Симеонова.

По думите ѝ, консулската работа е голямо предизвикателство и ако човек не е влюбен в нея, няма как да издържи на напрежението, да реагира бързо, да устои на нападките, "които обикновено хората в напрегната ситуация отправят към всички нас, защото искат да се решат техните проблеми". Важното е да се открият правилните стъпки за решаването на различните заплетени казуси, а г-жа Симеонова има богат опит, тъй като е в тази професия от 2005 година, била е консул в Тунис, Мадрид и Истанбул, а сега и в Рим. В себе си държи телефона за неотложни случаи, който е на разположение на сънародниците ни 24 часа в денонощието. Обаждат ѝ се за какви ли не проблеми, но има и щастливи поводи:

"През 2023-та направихме 12 сватби. Интересното е, че нямаше нито една двойка, която живее в Италия – всички дойдоха от България специално, за да се оженят тук. Имаше и една двойка от Турция, които са с двойно гражданство – семейството бяха много щастливи, че тук им направихме сватбата, беше много вълнуващо. Другият хубав повод, разбира се, е когато ми се обадят и кажат, че имат новородено дете – питат какво да правят, как да оформя документите. Това е много приятно. Естествено, българчета се раждат в Италия целогодишно, но няма статистика за броя им, тъй като някои от сънародниците ни не се обаждат в посолството, защото знаят процедурата и не се нуждаят от нашия съвет. Освен това, откакто сме в Европейския съюз, живеещите в чужбина българи не са длъжни да се регистрират в посолството. Това не ни позволява да имаме статистика колко семейства живеят в Италия, колко деца са се родили."

През 2023 година бяха променени доста неща в обслужването към българските граждани – посочва Нели Симеонова:

"Най-хубавото е, че вече имаме биометрична станция. Тъй като нашето посолство е акредитирано и за Малта, вече направихме там 2 пъти изнесени консулски дни. Взехме данни биометрични на 30 български граждани, които бяха изтекли документи и на практика бяха блокирани на острова. Сега вече документите са им готови. Тази биометрична станция позволява да се вземат биометрични данни на хората, без да има нужда да идват в посолството, което е голямо улеснение за тях.

През 2024 година предвиждаме да направим повече изнесени консулски дни в Италия, за да може да обгрижим хората, които са блокирани някъде по местата си и нямат възможност да дойдат, което е мисля, че ще бъде за тях много добре. За мен е много радващо, че ще мога да се видя с тези хора, да им покажа, че ние сме тук, за да ги обслужваме, да им помагаме и да им даваме необходимите съвети в нашата компетентност."

Защо често има опашка на пейката пред българското посолство, кои са най-успешните случаи, разрешени от консулския екип през 2023 г. , как се променя отношението към българите в Италия и какви проблеми срещат сънародниците ни там – чуйте във звуковия файл:

Вижте още:

Снимки: Е.Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37