Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел отличи български дипломати в Египет за евакуацията на сънародници от ивицата Газа

Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел награди служителите от посолството ни в Египет за положените усилия при евакуацията на българските граждани от ивицата Газа. Това стана на среща с българската общност в нашата дипломатическа мисия в Кайро – в присъстието на посланик Деян Катрачев и на петимата министри, част от българската делегация. Според информация на посолството в страната живеят 150-200 сънародници.

Мария Габриел заедно с петима министри на посещение в Египет

По време на официалното си посещение в Египет – първото от 12 години насам, Мария Габриел се срещна с премиера Мустафа Мадбули и с външния министър Самех Шукри. Проведе се и първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество между двете страни.

Акцент на визитата беше поставен върху гарантирането на газови доставки от Египет и подписването на споразумение за сътрудничество в областта на природния газ. “Ние вече видяхме, особено през последните две години след руската агресия в Украйна, какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена важност”, коментира Мария Габриел.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50