Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Словакия

Българското средно училище в Братислава дава дипломи на българи и словаци

6
Снимка: Красимир Мартинов

Повече от 80 словашки деца учат по българската образователна система в държавното ни средно училище “Христо Ботев“ в Братислава. Това стана ясно по време на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с учителския състав на институцията. Братиславското е едно от двете държавни български училища зад граница (б.р. другото е в Прага), а специфичното за него е, че повечето от обучаващите се деца са със словашки произход, но учат предметите по същия начин, както са застъпени в България.


“Впечатляващо е как десетки словашки деца учат български език, българска история и литература. Това е една уникална връзка между нашите две държави, която трябва да се поддържа и развива“, подчерта министър Цоков. По време на срещата с учителите е било обсъдено и как да се популяризира училището, така че то да привлича повече ученици, информира пресцентърът на МОН. 


Само преди броени дни екип на Радио България посети словашката столицата и разговаря с директора на училището Николай Йорданов. Той обясни, че за разлика от второто наше държавно училище в Прага, където се учи само на български език, обучението в училище „Христо Ботев“ в Братислава става на три езика – словашки, български и английски. Създадено е през 1948 г. и от тогава до сега не е спирало да функционира, което е гордост както за учителите, така и за страната ни.

Какво мотивира словашките и българските деца да избират българското училище „Христо Ботев“ в Братислава?


„Първо – образованието е безплатно, казва пред Радио България директорът Николай Йорданов. – Учебниците са безплатни, занималнята следобед също, за разлика от словашките училища. Освен това сградата и базата са на ниво, има всичко необходимо за прекрасно провеждане на занятия. Тук децата, освен уюта, намират и доброто отношение и добрите взаимоотношения между самите ученици, между колегите, както и между учител и ученик. Тук няма компромиси - някой не знае, дай да го пуснем. Децата знаят, че има справедливост – и отличникът получава двойка, ако не е подготвен и слабият ученик получава отлична оценка, в случай че се е постарал и се представя добре. 


И по успеваемост, спрямо словашката рейтингова система, която се отчита по резултатите от матурите, показва, че се на едно от първите места в Словакия. Достигали сме до четвърто място. Представете си и факта, че словашки ученици изкарват на матурите по български език повече от 5. Това е невероятен успех. Винаги сме имали среден успех „Много добър“ по български език“. 

И не е случайно, че много от възпитаниците на училището в Братислава решават да продължат с българския език, като надградят знанията си в университета „Коменски“ в Братислава. А там българистиката е с почти вековна традиция. За нея ни разказа един от лекторите – Миглена Паланска.


„В Братислава от 1948 г. съществува българско училище. Тогава родолюбиви градинари са пожелали да изучават и по този начин да съхранят езика и традициите на България - споделя Миглена Паланска пред Радио България. -  Повечето от нашите студенти са възпитаници на това училище, което означава една приемственост. Редовно работим и общуваме с колегите от училището. Преди няколко дни имахме презентация на нашата специалност и вече дори имаме заявен интерес от ученици, които искат да надградят познанията си по български език, култура и литература“.

Очаквайте скоро и подробните ни репортажи от Словакия – за българското училище, българската детска градина и Българистиката в университета „Коменски“ в Братислава. 

Снимки: Красимир Мартинов-БНР, Пресцентър на МОН

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37