Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици от Италия из образователните маршрути на България

11
Снимка: БУ - Рим и Колеферо

Ученици от Българското училище „АзБуки“ - Рим и Колеферо, функциониращо към Културната асоциация „Асен и Илия Пейкови“ в Италия посетиха България по националната програма на Министерството на образованието и науката „България – образователни маршрути“.


В продължение на няколко дни, покрай националния празник на страната ни, младите българи се запознаха с културно-историческото наследство на София, участваха в работилница за мартеници, гостуваха на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, срещнаха се с талантливата актриса Гергана Стоянова и гледаха представление на Софийската опера и балет.


Извън столицата, образователните маршрути на учениците от неделното училище „АзБуки“ в Рим и Колеферо включиха Пловдив, Сопот, Карлово, Калофер, Казанлък, Шипка и др. Със сигурност полезна и емоционална е била тяхната обиколка, съдейки от споделените впечатления в социалните мрежи.


Идеята на националната програма „България – образователни маршрути“ е да надгражда придобиването на знания чрез преживяване извън класната стая и има специален сегмент, насочен към българските училища зад граница. Целта е да се допълни обучението по български език и литература, история и география на България, което се предоставя от неделните школа в чужбина. 


Програмата дава възможност децата да опознаят при посещенията на място не само природните и историческите забележителности на България, но и съвременните българи с техните постижения и стремежи. По-глобалната цел на инициативата е да подпомогне съхраняването на националната, културната и духовната идентичност на българите по света.

Снимки: Фейсбук - Българско училище в Рим и Колеферо 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10