Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Словакия

Българският културен съюз – сърцето и душата на общността ни в Братислава

Интервю с Деница Секуличка - председател на съюза

Старият град в Братислава
Снимка: Красимир Мартинов

Първите българи в Словакия идват в самото начало на ХХ век. Това са трудолюбиви зеленчукопроизводители, които се включват в селското стопанство на страната като сезонни работници. Не след дълго някои от тях решават да вземат със себе си и семействата си. Към 1910 г. инициативни и будни наши сънародници решават да основат в Братислава свое градинарско сдружение. Избират си ръководство и представители, чиято задача е не само да се грижат за административни и социални въпроси, но и да повдигат духа на българите. 


Достоен продължител на делото на първите български заселници в Словакия днес е Българският културен съюз. Съюзът е регистриран като доброволно гражданско сдружение. Дейността му е насочена към утвърждаване на националната идентичност на българите и техните семейства, живеещи в Словакия, съхраняване на българските традиции и предаването им на младите поколения. Председател на съюза е Деница Секуличка - сърцето и душата на българската общност в Братислава и главен редактор на двуезичното списание „Сънародник“.

И тъй като българите са признато национално малцинство, словашката държава отделя средства за финансиране на определени дейности – разказва ни Деница, с която разговаряме в уютно кафене в центъра на Братислава.

Председателят на Българския културен съюз Деница Секуличка

„Всяка година кандидатстваме към Фонда за подкрепа на малцинствата, изготвяме по 5-6 проекта, след което петчленна комисия, съставена от българи, живеещи в Словакия, разглежда проектите и определя средствата. Нашият съюз се радва на най големия дял от финансовите средства, което означава, че сме се доказали през годините като най активната организация, с разнообразните събития, които реализира. И през тази година сме подали проекти и чакаме одобрение. Надявам се да успеем да направим поне толкова богата културна програма, колкото беше тя през 2023 г.“ – казва Деница.

Забележителност от Стария град в Братислава

Благодарение на своята работа, през миналата година Българският културен съюз подпомага издаването на ІV том на Българо-словашкия речник, организира концерти на Диана Експрес, Нина Николина, театрални постановки и гостувания на български актьори.

За дейността на Българския културен съюз в Братислава подробно разказва Деница Секуличка в звуковия файл по-горе.

Вижте и: 

Фото: Красимир Мартинов 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37