Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Снимка: facebook.com/xray.bg

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас.

Носталгичната нотка на текста се допълва и от богатия аранжимент, в който можем да доловим някои ретро влияния от класическия рок на 80-те и 90-те години на миналия век, но пречупени през модерния звук.

Вокалите на песента са пълни с емоция – дълбоки, шепнещи, понякога с дрезгави нотки, а кулминацията е запазена за финала. Тук отново присъства запазената марка на групата – българският народен инструмент гъдулка, която обаче само допринася и обогатява звученето, като показва широките възможности и потенциал на този инструмент.

Музиката и текстът са на Николай Димитров, аранжиментът е дело на Веселин Кирев, Николай Димитров, Николай Николов, Мариян Живков и Симеон Германов. По идея на автора ѝ Николай Димитров, впесента сериозна роля има и електрическата китара, която бележи и някои промени в звученето на групата.

Идеята за "Върни се при мен"се ражда преди около десет години, но едва сега получава своята реализация, която е свързана с работата по записи на нови песни за втори албум на X-R@Y.

Редактор: Диляна Трачева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05
Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05