Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се намери ли формула за управлението в България?

Ротация ще се състои, но е важно как ще повлияе тя на обществото, прогнозират анализатори

Снимка: БТА

България е на прага на първата в демократичната си история ротация в управлението, договорена преди 9 месеца от първите две парламентарни сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като условие за съставяне на правителство и изход от политическата криза. Дали обаче размяната на местата в министерския съвет ще протече гладко или България отново ще се окаже изправена пред поредните предсрочни парламентарни избори?

В изминалите два дни президентът проведе консултации с парламентарно представените партии в Народното събрание, в съответствие с конституционната процедура преди връчване на мандат за съставяне на правителство на първата парламентарна сила – ГЕРБ-СДС. На тях опозиционните партии в НС се обявиха за предсрочни парламентарни избори, тъй като, по думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, "това правителство и парламентарно мнозинство са вредни за България". Партиите, замесени в раздираното от конфликти управление обаче излъчиха сигнали, че ще направят нужното, за да задържат позициите си във властта и да излъчат правителство. Продължават разговорите за управленските приоритети между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за които има сведения, че преминават в конструктивна атмосфера, а външният министър в оставка Мария Габриел призова президента да им даде повече време за преговори, преди да връчи следващия мандат. От ДПС – партията, която отчетливо подкрепя позициите на ГЕРБ увериха държавния глава, че ще продължат да бъдат фактор за стабилност и да „подкрепят онова, което смятат, че е в полза на хората“.


Свързани публикации:

Много българи разсъждават трезво, като смятат, че ротацията ще се случи, тъй като "партиите не са в изгодна позиция за избори" – показва анкета сред граждани на Видин:

"Може би ще останат в някаква сглобка, защото едни следващи избори евентуално биха повторили същия резултат, което означава само финансови загуби за страната" – посочва гражданин пред репортера на БНР Ива Антонова. Възрастна жена допълва скептично:

"Знам ли какво ще стане? Явно не могат да се разберат колко пари да си разделят помежду си. Като са захапали кокала и няма пускане…".

Социологът от агенция „Тренд“ Евелина Славкова е по-скоро оптимист за продължаването на живота на правителството. Ротацията ще ни помогне да направим определени изводи:

Евелина Славкова

"Ще ни даде отговори на няколко въпроса. Първият е, кой докъде е готов да отстъпи от своите червени линии, другият ще е – какви са реалните отношения между партньорите в тази т.нар. некоалиция."

Социологът Кольо Колев не подкрепя тезата, че нови предсрочни избори ще доведат до потвърждаване на статуквото в парламента. Той е категоричен, че съществува огромно недоволство сред хората и "при предсрочни избори това нещо има огромен шанс да избухне" и "именно поради тази причина непрекъснато се внушава от т.нар. анализатори – няма смисъл, защото ще бъде същото".

Кольо Колев

"Има огромен глад в обществото за нова формация, която да обере надеждите на обществото, че нещо може да се промени – отбеляза Кольо Колев в интервю за БНР-"Хоризонт". Според него освен евентуалния партиен проект на президента, други политически формации, които ще се явят като алтернатива на сегашното статукво, също ще се намесят в пренареждането на политическата картина, ако се стигне до нови избори в страната ни.

Ново правителство в рамките на първия мандат ще бъде съставено  – прогнозира доц. Венелин Стойчев от Института по философия и социология на БАН:

Венелин Стойчев

"Договорка ще има, но въпросът е какво се случва за обществото и развитието ни от тази ротация. Мисля, че е важно да минем през тези процеси от гледна точка на демократичното общество. Големият проблем за сглобката е, че около нас няма реално разделение на властите и за да компенсираме, има нужда от сглобки, които "обират" тези обществени дефицити."

Публичното говорене на политиците обаче поражда някои неблагоприятни тенденции:

"Проблем е, защото имаме хора, които изпитват перверзната наслада да гледат такъв тип говорене от парламентарната трибуна и от публични институции – обясни доц. Стойчев. – А политиката започва тогава, когато спрем да говорим за хората и народа, когато разберем, че има граждани, тези граждани имат интереси и се обединяват, за да отстояват интересите си. Когато има силно общество, има здрава държава. При нас, понеже обществото не е силно, имаме корумпирана държава, която продължава да разяжда и възможността за развитие на обществото."

Съставил: Йоан Колев /използвани са интервюта на Диана Дончева и Снежана Иванова, БНР-"Хоризонт", Иванка Петкова, БНР-Пловдив, Ива Антонова, кор. на БНР във Видин/

Снимки: БТА, БГНЕС, Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00