Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Снимка: стопкадър

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин. Наскоро те публикуваха в интернет любопитен видео клип на някои от най-емблематичните конструкции от времето на соца.

"Искаме да ви покажем как понякога наглед спорно архитектурно наследство може да бъде магнит за туристи от целия свят. Затова подготвихме тази "бруталистична обиколка” на България. Защо бруталистична? Защото паметниците, които ще видите, са изградени точно в този архитектурен стил - брутализъм. И защото за любителите на архитектурата те са брутално яки!" – се казва в коментара към видеото.

Вижте видеото:

Този стил далеч не е характерен само за България или Източна Европа, но в България имаме едни от най-интересните обекти, които са още запазени и се радват на десетки, дори стотици хиляди посетители, твърдят създателите на видео клипа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10