Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

За лабиринтите на сцената и в живота ще разкаже и едно българско артистично семейство

2
Снимка: БКИ - Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на театрите" в България. Представлява серия от 21 кадъра на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски. Водени от идеята, че "Под властта на театъра всяка роля е различно царство", те представят творците в "светлината" на театрален сън, където всеки пресъздава усещането си за съкровена връзка между сцената и личния свят. 

Главни герои на концептуалните фотографии са обичани лица от българската театрална и балетна сцена, като режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Весела Бабинова,  Радина Кърджилова, примабалерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев и др.


За първи път "Нощни персонажи" излиза извън пределите на страната ни, за да бъде показана в галерия "България" в Рим (ул. Монте Брианзо, 60), по повод Световния ден на театъра - 27 март. Поканата за гастрола идва от Българския културен институт в италианската столица, откъдето са подготвили и среща с едно българско артистично семейство, събрало в себе си опита на три поколения актьори. Десислава Стойчева и Атанас Атанасов, заедно с техните наследници Алиса и Ясен ще разкажат какво ги е повело по театралния път, как са срещнали любовта в театъра, как са се губили и намирали, за какво си говорят, какво разказват и над какво се смеят в едно театрално семейство.

Вижте още:


 Снимки: Български Културен Институт в Рим, theatresnight.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35