Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

4
Снимка: facebook.com/IlianaIotova

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските евреи" с документи от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.


В събота вицепрезидентът ще посети румънския град Търговище. По покана на Асоциацията на българите от Търговище "Заедно" Илияна Йотова ще бъде гост на традиционния празник "Тудорица" – Конски Великден, който е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Програмата включва литургия в храма „Св. Нифон“, парад на конете и фолклорна част с участието на ансамбли на българските организации от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга, допълва БТА.

Планирани са срещи на вицепрезидента с представители на местната власт и с Негово Високопреосвещенство отец Нифон – архиепископ на Търговище, почетен митрополит и патриаршески екзарх. В окръг Дъмбовица първите 57 български фамилии се заселват преди 172 години, напомнят от прессекретариата на президентството.



 снимки:facebook.com/IlianaIotova; facebook.com/operanb.ro



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10
Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10