Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

4
Снимка: facebook.com/IlianaIotova

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските евреи" с документи от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.


В събота вицепрезидентът ще посети румънския град Търговище. По покана на Асоциацията на българите от Търговище "Заедно" Илияна Йотова ще бъде гост на традиционния празник "Тудорица" – Конски Великден, който е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Програмата включва литургия в храма „Св. Нифон“, парад на конете и фолклорна част с участието на ансамбли на българските организации от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга, допълва БТА.

Планирани са срещи на вицепрезидента с представители на местната власт и с Негово Високопреосвещенство отец Нифон – архиепископ на Търговище, почетен митрополит и патриаршески екзарх. В окръг Дъмбовица първите 57 български фамилии се заселват преди 172 години, напомнят от прессекретариата на президентството.



 снимки:facebook.com/IlianaIotova; facebook.com/operanb.ro



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20