Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май.

"Сдружението на Българите на остров Крит ще бъде домакин на поредната изпитна сесия за деца от българските неделни училища към Сдружението, както и за деца, които не са посещавали училище, но желаят да се явят директно на изпит, за да получат официален документ за нивото им на владеене на български език" – научаваме от публикация във фейсбук страницата на Сдружението. Уточнява се, че е допустимо да се явят и възрастни, които имат желание да удостоверят нивото на владеене на езика.

Изпитът се провежда от Департамент за езиково обучение – ИЧС (ДЕО) към Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Всяка година различен брой деца и възрастни взимат своите дипломи за успешно положено ниво А2, В1, В2 и С1.



"Завършващите последна година юноши в нашите български неделни училища, получават подарък от Сдружението ни стойността на изпита! За всички останали е нужно да си внесат сумите, които ДЕО са определили за явяване"– уточняват от сдружението на сънародниците ни на о. Крит. Не скриват и гордостта си, че вече четвърта учебна година техни деца достигат до ниво В2.

"Благодарим на Министерство на образованието и науката на България, за подпомагането в обучение на български деца зад граница, благодарение на което, те достигат до знанията, необходими за да полагането и взимането на тези изпити! Благодарим на всички ученици за труда и усилията през всичките тези години, през които посещават редовно и старателно в почивни дни неделните ни училища!" – пишат от Сдружението на българите на о. Крит.


Удостоверението за владеене на български език, което издава Департаментът за езиково обучение - ИЧС е валидно по всички световни стандарти и може да послужи при явяване на работа или изпит във висши учебни заведения.



Илюстрации: facebook/Сдружение на българите на о.Крит


По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и..

публикувано на 27.04.24 в 11:15