Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Снимка: OMV Petrom

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“, предава БТА. 51% от акциите в румънското подразделение се държат от OMV, а 20 на сто - от румънското правителство. "Продължаваме да укрепваме позицията си в Черно море. Поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната дейност в периметъра "Хан Аспарух" в България", посочва "OMV Petrom“ в годишния си доклад.

Френската и румънската компании бяха партньори в българския сектор на Черно море. Блокът „Хан Аспхарух“ е с площ от 14 220 кв. км, и дълбочини до 2200 м. Намира се до румънския периметър "Нептун Дийп", където се очаква първи добив на газ през 2027 г. Концесията за проучване е от 2012 г. "TotalEnergies“ съобщи за откриването на запаси от нефт през 2016 г. След като испанската фирма "Repsol“ се отказа от своя дял от 30% в проекта, "TotalEnergies“ имаше 57%, а "„OMV Petrom" – 43%. През 2022 г. концесията за проучване бе удължена до 2024 г.

През 2023 г. генералният директор на "TotalEnergies“ за България Ив Лю Стънф заяви, че според оценките блокът "Хан Аспарух" има потенциал да произвежда 13 млрд. куб. м. газ годишно от две находища. Намерението бе да започнат проучвателни сондажи за природен газ в "Хан Аспарух" през второто тримесечие на 2024 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00
Росица Матева

6100 кандидати за депутати, от които 1826 жени, ще се борят за доверието на избираталите

На 9 юни избирателите ще имат на разположение общо 9356 машини за гласуване в страната и 245 в чужбина, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред бТВ . Тя уточни, че ако по някаква причина в дадена секция..

публикувано на 06.06.24 в 13:28

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 3

В третия брой на предаването ви отвеждаме при българите в Албания, за да поговорим за лектората по български език и за лятното езиково училище, което се организира от няколко години в Тирана и към което интерес проявяват както младежи от български..

публикувано на 06.06.24 в 12:00