Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Изгубени под водата” разказва истории за потопени български села

Снимка: podvodata.com

Забравени истории на потопени български села заради интензивния строеж на язовири в периода 1950-1986 г. ще бъдат показани в изложбата “Изгубени под водата”, която се открива днес в столичното културно пространство Bobbina. В нея Ралица Каменова и Стела Бизева ще представят мултижанрова инсталация, състояща се от колажи върху текстил, специално композирана звукова картина, както и видео арт.

"Не е тайна, че част от язовирите са изградени върху села, които са насилствено изселени. Подобно историческо събитие може да изглежда незначително като мащаб, но това е част от споделения разказ на поколения хора и оставя дълбок отпечатък върху живота им, който е бил безвъзвратно променен", казват авторките на изложбата. 

По време на работата си те се опират на архивни кадри, документи, фотография и звук от терен, за да пресъздадат по автентичен начин преживяното от жителите на над 40 села в цялата страна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Когнитивно нетърпение, ниска самооценка, чалга култура… какъв е проблемът с децата ни?

Близо 10 на сто от 11-годишните у нас поне два пъти в живота си са били… пияни, 18% от момчетата и 13% от момичетата са пушили тютюневи цигари, а цели 19% от 15-годишните са употребявали канабис, сочи международно изследване на здравното..

публикувано на 20.05.24 в 11:45

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10