Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат създаването и развитието на популярната по онова време естрада. Това са и едни от най-плодотворните десетилетия за майстора на "шлагери" – композитора Тончо Русев. През 1965 година се ражда и Международният фестивал "Златният Орфей". И въпреки, че говорим за времето на властващ комунизъм и терминът естрада е привнесен в България от Съветския съюз, той носи в корена си западно значение – estrade от френски език или estradа от испански, и означава повдигната сценична платформа, обикновено на открито, за музикални и танцови изпълнения.

Естрадната музика е спомен, носталгия и връзка с миналото, с детството, копнеж по текстове, които ни утешават и вълнуват и до днес. В това ще се убедят тази събота (13 април) всички гости и приятели на Център "Българика" в Чикаго, САЩ.

"Българската естрада от 60-те и 70-те години" е заглавието на специална вечер, която ще срещне сънародниците ни и всички любители на световната музика с любими изпълнители, позабравени песни, а за някои и напълно неизвестни гласове, белязали времето на зараждане на българската поп музика. Организаторите обещават "завръщане" в една далечна романтика, когато въпреки "допотопната" звукозаписна техника, всичко е много истинско, живо и неподправено.

С помощта на съхранени до днес аудио и видеоматериали от миналото гостите ще имат свободата да пеят, да танцуват, да съпреживеят както те усетят родната музика.

Началото ще бъде дадено в 19.00 часа местно време с вход свободен в Център "БЪЛГАРИКА", 1120 Elmhurst Rd, Mt Prospect, IL 60056.

Добра възможност да влезем в ритъма на България преди Петия юбилеен фестивал на българската култура в Чикаго, който тази година е насрочен за 12 май в културния център.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44