Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Снимка: mfa.bg

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях.

Организациите на сънародниците ни могат предлагат на дипломатите къде да се разкрият секции за гласуване до 14 май, след което Централната избирателна комисия ще определи държавите, местата и броя на секциите.

Също до 14 май българските граждани с избирателни права трябва да заявят, че ще гласуват, за да бъдат включени в избирателните списъци. Заявлението по образец може да се подава в посолствата, по пощата или електронно през интернет страницата на ЦИК. Тези, които не са подали документа, също ще могат да гласуват, попълвайки на място декларация.

Централната избирателна комисия ще назначи членовете на избирателните секции зад граница след консултации с парламентарно представените партии и коалиции. Местата за гласуване ще се разкриват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства според разпределението на българската общност в съответния район.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10
Снимка: Facebook / malkata.bulgaria.ms

"Нишка от корен" събира любителите на българския фолклор в Мюнстер

Четвърти традиционен български събор "Нишка от корен" ще се проведе на 18 и 19 май в Мюнстер, Германия. От местното Българско културно сдружение "Малката България" поясняват във Фейсбук, че съборът е мястото, "което възкресява с неподозирана сила..

публикувано на 18.05.24 в 07:05