Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учители запознаха испански ученици с нашата азбука

Снимка: БНУ "В.Левски" - Сарагоса

Учителката от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в испанския град Сарагоса Милена Омерова, заедно с още трима ментори - Янка Велева, Красимира Димова и Силвия Димитрова, запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха за Радио България от образователното средище. 


Българските педагози показаха на около 120 испански деца българските букви и ги учиха да изписват имената си на български, както и да изговарят българските звукове. 


По-големите класове (5 и 6 клас) активно участваха в своеобразния уъркшоп, като освен да изговарят български думи, те бяха насърчени да намерят местоположението на България, както и да се включат успешно в други задачи, свързани с българския език и култура. Благодарение на предоставените материали учениците успяха да се справят и с трудната задача да напишат сами имената си на кирилица, усвоиха и най-често използваните при запознанство фрази - "Здравей", "Благодаря" и "Довиждане", информират ни от БНУ „Васил Левски“ в Сарагоса.

Милена Омерова демонстрира българските букви

Успешен е бил и кръжокът, проведен с най-малките ученици в предучилищна възраст (5-6 години). Те също с голям интерес са повтаряли буквичките, а с помощ от екипа на българското училище са изписали своите имена и са ги оцветили. Научили са и чилата от едно до десет на български.

БНУ „Васил Левски“ в Сарагоса е създадено през 2009 година, а от 2014 година работи по програмата "Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието и науката. 

На фейсбук страницата на училището ще откриете и видеоклипове от занятията по български език в испанското училище. 
Снимки: БНУ "Васил Левски" - Сарагоса


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44