Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на преводачите в България стана на половин век!

Снимка: Пресцентър

Съюзът на преводачите в България отбеляза днес с тържествена церемония 50 години от своето създаване. Съюзът е учреден на 5 юни 1974 г. от 246 души - известни на широката общественост университетски преподаватели, поети, писатели и преводачи. Сред тях са били и наши колеги от чуждоезиковите редакции на "Радио България" - единствената българска медия, която в момента разказва за България на 10 езика (броят на езиците е варирал през годините).

"Добрият преводач притежава калейдоскоп от познания за света. Той предава чуждите думи, но не ги реди като на хоро, хванати една за друга, не ги превежда механично по речник, а предава смисъл, философия, послания, въздействие“, заяви в приветствието си към българските преводачи вицепрезидентът Илияна Йотова. 

В словото си тя подкрепи Съюза на преводачите за проекта му "Видимост чрез нови формати и нови публики", чиято основна цел е създаването на електронен регистър на данните за българските преводачи, които са част от културната история на България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35