Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 17-та година се провежда "София Прайд", както и шествие за семейството

Снимка: sofiapride.org

17-ото по ред шествие "София Прайд" е насрочено за днес. Организаторите го определят като "най-голямото събитие в защита на човешките права в България". Тази година събитието ще премине под лозунга "България е и нашият дом". 8 успели в своята сфера професионалисти от общността застават с лицата и имената си на билбордове в София като част от кампанията. Началото на събитието е обявено за 14 часа на площад "Батенберг". От 16 ч. ще се проведе концерт с участието на известни български изпълнители, сред които Ирина Флорин, а след 19.30 ч. е предвидено мирно протестно шествие. "За провеждането "София Прайд" винаги институциите са били адекватни и винаги сме имали добро сътрудничество със СДВР", сподели пред БНР Радослав Стоянов от БХК и активист за правата на ЛГБТИ общността.
Преди "София Прайд" в столицата ще се проведе шествие за семейството. Организаторите му обясняват, че целта е защита на "традиционното българско семейство и християнските ценности". 
Българската патриаршия по традиция излезе с официална позиция срещу провеждането на Прайда. Оттам отбелязват, че "съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, за наше съжаление, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода". 
"София Прайд" 2024 е подкрепен от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екопътека ''Ждрелото на река Ерма''

Очаква ни есенно слънчево време, минималните температури ще падат

В петък , 18 октомври , ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Минималните температури ще бъдат между 2° и 3°, по Черноморието до 6°- 8°, в София – около 0°...

публикувано на 17.10.24 в 19:45
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00