Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европа за Балканите и Балканите за Европа


Ситуацията на Балканите е приоритет, готови сме да работим с България“ – това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни при посещението си в София. А след съвместното заседание  на българското и македонското правителства в град Струмица преди броени дни, министър председателят Бойко Борисов  подчерта:

  „И това, което заявих  на колегите - и на Жан-Клод Юнкер и на Таяни е, че това не и рисково за ЕС. Знаете страховете на Европа са заради многото проблеми, които си имаме. Всяко ново присъединяване води и до допълнителни проблеми. Това, което ни предлагаме е една много видима стъпка за хората на Балканите, че Европа е с нас, че Европа мисли за този регион. Аз мисля, че вече и колегите са убедени, че Балканите са едно прекрасно място с прекрасни народи и трябва да се възползваме от това. Аз мисля, че перспективата ЕС и НАТО за Македония е изключително важна, Това разбира се е ваш избор, по който вие вървите .Ако имате нужда – ние винаги сме насреща. Трябва да има пътища, ж.п линии, пристанища – това е бъдещето на Балканите. И когато се слагат пари в  строежи, не се правят войни.“

  Темата коментира и българският евродепутат Андрей Ковачев, член на  Бюро на Европейския парламент и на Комисията по външни работи, заместник – председател на Делегацията  в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония: „Регионът принадлежи към Европейския континент. Той не може да остане черна дупка, която да е извор на нестабилност, на корупция, престъпност, на интересите на други трети страни, било то Русия, Саудитска Арабия или Турция, които да се опитват да увеличават своето влияние, ако ЕС отсъства там. В наш общ интерес е да засилим присъствието на  ЕС,  да вдъхнем надежда на гражданите  на тези страни, че когато покрият критериите ще бъдат част от ЕС. Увеличаване  на европейското присъствие с повече европейски средства, проекти и инфраструктура, намаляване на роуминг таксите, възможност за младите хора, на студентите да участват, например в „Еразъм“  програмите на ЕС.“


Вижте още

Евродепутатите Адемов и Новаков: България получи високо признание по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС

Официалният старт на първото българско председателство на Съвета на ЕС беше даден с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София. „Официалните гости на церемонията показаха голямо уважение към България като страна членка на ЕС. Показаха, че разчитат на страната ни в тези шест месеца да се справи добре с..

публикувано на 15.01.18 в 14:09

Емил Радев: Още през 2018 година България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство

Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев след дебата в Европейския парламент на пленарното му заседание в Страсбург. Тема на дебата беше приемането на България, Румъния и Хърватска в Шенген. Според Емил Радев България е изпълнила всички критерии за членство още преди шест години, но поради политически причини страната ни остава извън..

публикувано на 18.12.17 в 16:55

Евродепутатът Андрей Новаков: Бюджетът на ЕС за 2018-а е най-големият в историята на Съюза

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент одобриха бюджета на ЕС за 2018-а. Съгласно споразумението, разходите ще бъдат 144,7 млрд. евро, докато поетите ангажименти ще са на стойност 160,1 млрд. евро. “ Това е най-големият бюджет в историята на Съюза“ , каза евродепутатът Андрей Новаков. ЕП подкрепи този вариант на бюджета с 295..

публикувано на 04.12.17 в 13:50

Последният мониторингов доклад на ЕК за България

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев определи доклада на Европейската комисия като може би най-положителния от началото на Механизма за сътрудничество и проверка и изрази увереност, че механизмът ще бъде премахнат до края на следващата година и заменен с общоевропейско наблюдение за върховенството на закона: „Европейската комисия представи..

публикувано на 20.11.17 в 13:50

Благоевград-акция по повод международния ден на наркоманиите

Младежки съвет по наркотични вещества Благоевград стартира акция "Мамо, поговори с мен" по повод 26 юни - Международния ден за борба с наркоманиите, при която ще раздават ленти с призива "Мамо, поговори с мен" из централните улици, училищата и различни институции в Благоевград. Събитието ще стартира от 11.00 часа днес- 3.06.2010 г., от..

публикувано на 03.06.10 в 11:36