Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Емил Радев: Още през 2018 година България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство


Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев след дебата в Европейския парламент на пленарното му заседание в Страсбург. Тема на дебата беше приемането на България, Румъния и Хърватска в Шенген. Според Емил Радев България е изпълнила всички критерии за членство още преди шест години, но поради политически причини страната ни остава извън Шенген.

„Основната ни задача е да убедим останалите страни членки, които са против членството ни, че не може да има двоен стандарт по тази тема“ – сподели Емил Радев и допълни, че евродепутат от Брюксел е изказал като мотив срещу членството ни престъпността в България. „Ние изпълняваме на практика всички онези функции, които следва да изпълняваме като шенгенска държава. Европейските ни партньори казват колко добри се справяме с охраната на външната европейска граница. Още през 2018 година България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство.“

От Еврокомисията съобщиха, че решението дали България и Румъния да се присъединят към общото пространство за свободно движение е отложено за следващата година.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Евродепутатите Адемов и Новаков: България получи високо признание по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС

Официалният старт на първото българско председателство на Съвета на ЕС беше даден с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София. „Официалните гости на церемонията показаха голямо уважение към България като страна членка на ЕС. Показаха, че разчитат на страната ни в тези шест месеца да се справи добре с..

публикувано на 15.01.18 в 14:09

Евродепутатът Андрей Новаков: Бюджетът на ЕС за 2018-а е най-големият в историята на Съюза

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент одобриха бюджета на ЕС за 2018-а. Съгласно споразумението, разходите ще бъдат 144,7 млрд. евро, докато поетите ангажименти ще са на стойност 160,1 млрд. евро. “ Това е най-големият бюджет в историята на Съюза“ , каза евродепутатът Андрей Новаков. ЕП подкрепи този вариант на бюджета с 295..

публикувано на 04.12.17 в 13:50

Европа за Балканите и Балканите за Европа

Ситуацията на Балканите е приоритет, готови сме да работим с България“ – това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни при посещението си в София. А след съвместното заседание  на българското и македонското правителства в град Струмица преди броени дни, министър председателят Бойко Борисов  подчерта:   „И това, което..

публикувано на 27.11.17 в 16:45

Последният мониторингов доклад на ЕК за България

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев определи доклада на Европейската комисия като може би най-положителния от началото на Механизма за сътрудничество и проверка и изрази увереност, че механизмът ще бъде премахнат до края на следващата година и заменен с общоевропейско наблюдение за върховенството на закона: „Европейската комисия представи..

публикувано на 20.11.17 в 13:50

Благоевград-акция по повод международния ден на наркоманиите

Младежки съвет по наркотични вещества Благоевград стартира акция "Мамо, поговори с мен" по повод 26 юни - Международния ден за борба с наркоманиите, при която ще раздават ленти с призива "Мамо, поговори с мен" из централните улици, училищата и различни институции в Благоевград. Събитието ще стартира от 11.00 часа днес- 3.06.2010 г., от..

публикувано на 03.06.10 в 11:36