Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Евродепутатите Адемов и Новаков: България получи високо признание по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС


Официалният старт на първото българско председателство на Съвета на ЕС беше даден с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София.

„Официалните гости на церемонията показаха голямо уважение към България като страна членка на ЕС. Показаха, че разчитат на страната ни в тези шест месеца да се справи добре с предизвикателствата, които стоят пред ЕС и разчитат на нашия премиер“, каза евродепутатът Асим Адемов.

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“… С този цитат на Иван Вазов на чист български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния театър по време на церемонията за официалното откриване на българското европредседателство. Като председател на ЕС и като поляк разбирам колко сили и решимост ви е струвало на вас да постигнете европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“, продължи на български Туск.

„Трябва да отбележим, че дойде човек от Полша, който да ни напомни какви качества носят българите. Атмосферата в Народния театър беше впечатляваща след речта на г-н Туск. Оттук насетне до края на председателството трябва да трупаме самочувствие, защото имаме повод“, допълни евродепутатът Андрей Новаков.

Сред най-важните въпроси, които ще бъдат решавани през следващата половин година, са преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, разработването на миграционна политика, подготовката на дългосрочното финансово споразумение от 2020 г.

„Това са три изключително трудни задачи, така че за България предстоящото председателство ще бъде тежко изпитание“, каза евродепутатът Асим Адемов.Официалният старт на първото българско председателство на Съвета на ЕС беше даден с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София.

„Официалните гости на церемонията показаха голямо уважение към България като страна членка на ЕС. Показаха, че разчитат на страната ни в тези шест месеца да се справи добре с предизвикателствата, които стоят пред ЕС и разчитат на нашия премиер“, каза евродепутатът Асим Адемов.


Вижте още

Емил Радев: Още през 2018 година България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство

Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев след дебата в Европейския парламент на пленарното му заседание в Страсбург. Тема на дебата беше приемането на България, Румъния и Хърватска в Шенген. Според Емил Радев България е изпълнила всички критерии за членство още преди шест години, но поради политически причини страната ни остава извън..

публикувано на 18.12.17 в 16:55

Евродепутатът Андрей Новаков: Бюджетът на ЕС за 2018-а е най-големият в историята на Съюза

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент одобриха бюджета на ЕС за 2018-а. Съгласно споразумението, разходите ще бъдат 144,7 млрд. евро, докато поетите ангажименти ще са на стойност 160,1 млрд. евро. “ Това е най-големият бюджет в историята на Съюза“ , каза евродепутатът Андрей Новаков. ЕП подкрепи този вариант на бюджета с 295..

публикувано на 04.12.17 в 13:50

Европа за Балканите и Балканите за Европа

Ситуацията на Балканите е приоритет, готови сме да работим с България“ – това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни при посещението си в София. А след съвместното заседание  на българското и македонското правителства в град Струмица преди броени дни, министър председателят Бойко Борисов  подчерта:   „И това, което..

публикувано на 27.11.17 в 16:45

Последният мониторингов доклад на ЕК за България

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев определи доклада на Европейската комисия като може би най-положителния от началото на Механизма за сътрудничество и проверка и изрази увереност, че механизмът ще бъде премахнат до края на следващата година и заменен с общоевропейско наблюдение за върховенството на закона: „Европейската комисия представи..

публикувано на 20.11.17 в 13:50

Благоевград-акция по повод международния ден на наркоманиите

Младежки съвет по наркотични вещества Благоевград стартира акция "Мамо, поговори с мен" по повод 26 юни - Международния ден за борба с наркоманиите, при която ще раздават ленти с призива "Мамо, поговори с мен" из централните улици, училищата и различни институции в Благоевград. Събитието ще стартира от 11.00 часа днес- 3.06.2010 г., от..

публикувано на 03.06.10 в 11:36