Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спечелете билети за фестивала "Опера в Летния театър" във Варна

Летен театър - Варна

Заедно с „балетната олимпиада“ варненци и гостите на морската ни столица се наслаждават и на спектаклите на балета „Кармен“ по музика на Бизе – копродукция на Варненската опера и Красноярския държавен театър за опера и балет. А след бляскавия финал на Международния балетен конкурс ще продължи петото издание на фестивала „Опера в Летния театър“ с много силна програма за месец август.

На 2-ри август предстои премиерата на операта „Отело“ на Верди – копродукция на оперните театри в Лимож и Реймс и Варненската държавна опера, благодарение на изключително плодотворната ни работа с режисьорката Емануел Кордолиани. Целият постановъчен екип е от Франция. На диригентския пулт ще бъде италианският диригент Стефано Сегедони. В ролята на Отело ще гостува световноизвестният тенор Франческо Медда.

На 8-и август ще се играе операта „Риголето“ на Верди с участието на Венцеслав Анастасов в ролята на Риголето, сопрана Ирина Жекова и прекрасния млад тенор от Русия Алексей Татаринцев.

Няма да липсва и традиционната Мюзикъл гала, в която на 11-и август под диригентството на Юли Дамянов и режисьорски прочит на Марио Николов ще звучат хитове от „Цар Лъв“, „Красавицата и Звяра“, „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“. Очакваме гостуването на джаз иконата Васил Петров в ролята на Цар Лъв.

Още веднъж ще предложим рок операта „Исус Христос Суперзвезда“ на 13-и август. Този път в главната роля ще бъде Коцето Калки.

Оперната гала на 18-и август под диригентството на Борислав Иванов и режисурата на Кузман Попов е с участието на Ирина Йордакеску /Румъния/, Агунда Кулаева /Русия/, Камен Чанев, Таня Иванова, Кирил Манолов, Линка Стоянова, Евгений Станимиров, Свилен Николов.

На 20-и август ще бъде вторият премиерен спектакъл на операта „Андре Шение“ на Джордано под палката на Вилиана Вълчева. Този път с участието на Камен Чанев в ролята на Андре Шение, сопраното Таня Иванова и с прекрасния баритон Кирил Манолов.

Ще закрием сезона с операта „Набуко“ на Верди на 23-ти август със специалното гостуване на Карло Коломбара в ролята на Захария, със звездата на Румънската национална опера Сорина Мунтеану като Абигайл и Кирил Манолов в ролята на Набуко. Мисля, че с този звезден състав ще имаме едно подобаващо закриване на петото издание на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна, каза директорът на Театрално-музикалния продуцентски център - Варна Даниела Димова.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Даниела Димова.

ТМПЦ - Варна и предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ Ви предоставя възможността да спечелите билети за галаконцерта с музика от прочути мюзикъли на 11-и август или за спектакъла на операта „Андре Шение“ с участието на големия тенор Камен Чанев на 20-и август. Можете да заявите Вашето желание за участие в томболата до 23-ти юли на електронната поща: castadiva@bnr.bg, с писмо на адрес: София 1040, бул. „Драган Цанков” №4, БНР, програма „Хоризонт”, „Каста дива”, или на редакционния телефон 02 987 66 76. Пожелаваме ви късмет!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милион читатели посещават националната библиотека в Йеросалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42
Румяна Пелова

Румяна Пелова представи "Палава детска книжка"

Прекрасна книжка от стихове и разкази е написала и издала съвсем наскоро Румяна Пелова от Перник. Тя и така се казва "Палава детска книжка". Интересни свежи илюстрации, хубав стих, чудесен  допир до света на детето и неговото светоусещане. В разказите главна героиня е нейната внучка Вероника под името Роня хулиганката. Късмет е да имаш..

публикувано на 02.06.24 в 05:19

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя: "Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да..

публикувано на 01.06.24 в 12:11

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00
Марина Великова

"Отпечатъци от Антарктида" - изложба акварели на Марина Великова

" Отпечатъците, които Антарктида остави в мен, са много дълбоки.  Те дълго ще излизат на повърхността под най-различна форма.  Мястото е много силно и въздейства много дълбоко.  Отпечатъците са резултат на моите дълги размишления, на моето вглеждане в мястото, на чувствата, които минаваха през мен в този период". Това сподели пред БНР и..

публикувано на 31.05.24 в 11:59

Акварелната изложба на Марина Великова "Отпечатъци от Антарктика" - леденото приключение продължава

Тя е Марина Великова. Червени коси, синьо-зелени очи, авантюристичен дух и философска душа. Марина беше част от групата български артисти, които на 15 май през 1996-та година на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест, на 5350 метра надморска височина, осъществиха най-височинния концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес...

публикувано на 30.05.24 в 17:02
Интервю на Веселина Миланова с Мария Тодорова

Прекалено ли е да мечтаем за утопия? Фестивалът ShapeShift ще потърси отговор!

В НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" за втора поредна година ще се проведе Фестивал за изкуство, технологии и иновации ShapeShift .  Темата на тазгодишното издание е " Прекалено ли е да мечтаем за утопия? ".  Тя е провокирана от събитията, които се случват в света през последните две години, обясни пред БНР Мария Тодорова, куратор на фестивала...

публикувано на 30.05.24 в 11:00