Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Райна Кабаиванска – Божествената”


По традиция едно културно събитие бележи ярко началото на новия сезон – международния майсторски клас на оперната дива Райна Кабаиванска.Отново изживяхме вълнението да се потопим в харизмата на голямата артистка, да вземем зрънце от мъдростта й, да се стоплим в жизнерадостната й усмивка. Още като влезе в залата, неволно и ти се поизправяш в правилна стойка, а това е първата крачка към физическото и духовното усъвършенстване! Отново слушахме с интерес израстването на учениците й – и в залата, и на гала концертите в София и в Пловдив с оркестъра на Софийската национална опера под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Благодаря Ви много,че ни дадохте възможност да изпитаме удоволствие и наслада с душата, слуха и очите от гала концерта на майсторския клас на Райна Кабаиванска, от възможността да я видим на живо и да се докоснем до нейната личност, макар и отдалече! Още в началото, когато взех поканата, аз останах приятно изненадана, очарована и възхитена от нейното оформяне, съдържание и най-много от снимките на Райна Кабаиванска – име, което много българи съхраняват в душата си с гордост, обич и топлота. Самият концерт беше възхитителен, много вълнуващ и издържан във всяко отношение! Когато затворя очи, аз виждам онези млади изпълнители стилно и изящно облечени, които бяха изпълнени с неповторимото чувство да обичат музиката, да й се отдадат с цялото си сърце, с младежка жар, да дават и да надминат себе си. И дано в живота си да постигнат много, защото го заслужават! С удоволствие видях и сред публиката много млади хора! Радва ме, че музиката, която живее от векове, е достигнала до сърцата на тези млади  хора. Какво по-хубаво от това, че все повече млади хора откриват, че има и други звуци, които носят наслада на душата на хората. Още един път Ви благодаря! Желая на екипа Ви да изпитвате многократно онези чувства, които предизвиквате с вашите предавания! Желая все така мелодично и съдържателно да звучи „Каста дива”, написа до Българското национално радио слушателката Божана Арабаджиева, която беше на гала концерта на майсторския клас на Райна Кабаиванска с билети – подарък от Нов български университет и Радиото.

Стипендии за едногодишно обучение в Италия с Райна Кабаиванска получиха италианският тенор Матео Дезоле, сопранът Дарина Линкова , контратенорът Димитър Арнаудов и басът Костадин Мечков от България и сопранът от Чили Роксана Ерера. Гордеем се, че заедно с Фондация „Америка за България“ и една от големите търговски вериги у нас, стипендия за талантливия тенор Матео Дезоле дарява и един от слушателите на „Каста дива“, един от големите познавачи и ценители на оперното изкуство – г-н Георги Добрев.

Ден след като отзвучаха аплодисментите, в навечерието на отпътуването на Райна Кабаиванска за Италия, организаторите на майсторския клас от Нов български университет ни зарадваха с откриването на изложбата „Райна Кабаиванска – Божествената“ в Телефонната палата. Тя представи сценични костюми за някои от коронните роли на Райна Кабаиванска, арт-фотоси от Метрополитън, Ковънт Гардън, Ла Скала, Римската и Софийската опера, задкулисни фотографии с Караян, Калас, Павароти, Доминго и Карерас, както и снимки на фенове в любопитни житейски ситуации като например оперната дива в спортен костюм с боксови ръкавици. Изложбата е част от честванията на предстоящия юбилей на Райна Кабаиванска и беше открита в присъствието на самата оперна прима, която ще посрещнем, живот и здраве, отново през декември за премиерата на биографична книга-албум и аудиодиск и за благотворителния юбилеен концерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта”.

Чуйте в звуковия файл изданието на „Каста дива” за майсторския клас на Райна Кабаиванска и изложбата „Райна Кабаиванска – Божествената“ с гласовете на оперната дива, кмета на София Йорданка Фандъкова, главния редактор на италианското списание „Опера” Сабино Леночи и слушателите на БНР Божана Арабаджиева и Георги Добрев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Васил Гайдаров - между сивотата и цвета

Васил Гайдаров е на 30 години. Внук е на художника Вълко Гайдаров. Живее и твори в ателието на дядо си. Авторът влиза водещ по успех в специалност "Графика" на Националната художествена академия, но бунтарската му същност не намира мотивация да завърши своето обучение в академията. Неговият псевдоним е Потрес Арт, рисува основно..

публикувано на 16.06.24 в 08:44

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница". "Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите, които със сигурност ще препълнят голямата зала на Доходното здание идните събота и..

обновено на 16.06.24 в 04:42
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост. В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на..

публикувано на 15.06.24 в 10:03

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25
Кадър от филма

Димитър Николов от филма "Любен": Не трябва да се изключва възможността човек да изразява себе си

"Любен" е първият български филм на ЛГБТИ тематика и е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, който започва днес (14-и юни) . " Темите във филма са далеч отвъд сексуалната ориентация на главните герои. ... По-скоро става дума за срещата на двама души като хора, като душѝ, като някакво взаимоусещане един за друг". Това каза пред..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Стартира арт фестивал, посветен на Димитър Еленов

Летен фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, предстои да бъде открит днес в София. Той отново ще предложи разнообразни творчески работилници и ателиета, насочени към деца и тийнейджъри, които имат отношение към театъра, сцената, изкуството . В тези активности ще се включат и популярни творци, ученици и колеги на..

публикувано на 14.06.24 в 10:48
Соня Йончева на сцената

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Победителката Соня Йончева

В предаването „Алегро виваче“ започва поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Носител на голямата награда, по волята на стотици слушатели, е Соня Йончева – артист, който принадлежи на света, комплексна личност, която притежава и проявява..

публикувано на 13.06.24 в 18:31