Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фламандските полета или как и защо не трябва да забравяме уроците на историята

4
Най-голямото военно гробище в Западна Европа се намира във Фландрия в Белгия.
Снимка: Славена Илиева

Най-голямото гробище в Западна Европа се намира във Фландрия. Това сякаш ни напомня за пореден път, че войната е нещо страшно, а разединението не води до положителни решения. Фламандската част на Белгия, като и други райони по света, се стремят към независимост, но тук историята ни дава своите поуки.

Полякинята Хелена Бурджи запознава посетителите с историята на гробището, организира семинари, на които децата от различни точки на света се срещат през лятото и се учат от грешките на историята. 

„Намираме се в най-голямото в Западна Европа военно немско гробище от Втората световна война, извън Германия. В град Ломо, където сега се намираме, са погребани повече от 40 хиляди души“, разказва тя.

Бурджи посочва, че в момента в Ломо има 33 хиляди жители - тоест по-голям брой загинали от живеещите сега в града.

Гробището е издигнато през 1946 г. Белгийското правителство решава всички загинали по време на Втората световна война и които са били погребани безразборно, навсякъде из Белгия, да бъдат събрани на това място.

На въпрос защо точно Ломо е мястото, избрано за това монументалното гробище, Хелена Бурджи обясни:

„Много са причините. На това място в Белгия имаше достатъчно голяма територия, на която да се отдаде нужното внимание на загиналите във войната. Това беше земя, унищожена от войната. Не забравяйте, че това е най-голямото гробище от Втората световна война, но има и погребани от Първата световна война над 500, които са прехвърлени от гробището Леополд. Естествено много хора реагираха остро при изграждането на това гробище, заради погребаните германци, сякаш чувствата на местните бяха наранени, понеже Германия прегазва Белгия и те не искаха германците тук. Доста жестоко звучи, но това е, което имаме днес, различни националности.“

На това място има и нещо като крипта, където лежи красиво изваяно мраморно тяло, олицетворяващо загиналите във войната, а до него е вечният огън.

„Това е мястото за молитва, където човек да се замисли за случващото се по света. Едно припомняне за войните и ужасите, които носят със себе си.  Виждате статуята, но тя сякаш няма лице и това олицетворява незнайните войни, които са загинали. Аз лично бих го нарекла „универсалния войник на света“, разказва Хелена Бурджи.

След като през 1946 г. е построено това гробище, в началото на 50-те Германската комисия за грижа на военните гробове, взимат това място и издигат тази крипта.

„Повечето пари идват от дарения, а малка част от правителството. Това е международно гробище - има хора от цял свят и те имат правото да са тук за вечни времена. Криптата сега е празна и това голямо пространство го използваме за представяне на изложби, обучения“, казва полякинята.

Гробището заема 16 хектара, но под всеки кръст има двама погребани.

„Ако трябваше да се постави кръст поотделно за всеки един - тогава щяхме да говорим за двойно по-голямо гробище. Не всеки сме успели да идентифицираме. На всеки ред, във всеки сектор има и незнайни войни. 15 са националностите, които сме открили до момента. Повечето посетители си мислят, че са само германци, но не - тук има унгарци, белгийци, италианци. 6000 са незнайните войни и това е доста голям брой“, обяснява Хелена Бурджи.

„Но виждате ли, дали сте бил добър, лош, дали сте бил бял, черен, тук няма значение - всеки е изгубил близък, брат, сестра, майка, баща. Нашата задача е да покажем тези 20 000 кръста. Не трябва да ги гледате като кръстове, а като 40 хиляди жертви. Всички те са имали своите мечти, желания, но болшинството са били родени в неподходящото време и на неподходящото място“, казва тя, но добавя: „Естествено тук има и хора, които са извършили военни престъпления. Виждате, че тук имаме и от най-лошите хора.“

Най-младият загинал и погребан на това място е 15-годишно момче, което е участвало във военните действия. А най-възрастният е загинал на 81 години. Погребани са и 63 жени, които са изпълнявали административни функции по време на войната.

Това гробище е поука за нашето общество, подчерта Бурджи и добави, че когато гледаме фламандските полета не трябва да забравяме за ужасите и безсмислието на войната.

Още по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици са разкрити като автори на палеж в Горна Оряховица

Четирима ученици са автори на палежа на изоставените сгради на закрития Социален учебно-професионален център в Горна Оряховица. Пожарът няма нищо общо с предстоящата продажба на сградата, заяви Мариян Лонгинов, началник на полицейското управление в Горна Оряховица. През миналата седмица закритият СУПЦ в Горна Оряховица на два пъти беше..

публикувано на 03.06.24 в 16:31

Полицията не разреши протест в благоевградското село Изгрев

Полицията в Благоевград не разреши на хората от село Изгрев да блокират движението по основния булевард, който разделя града от населеното място. Това породи напрежение между представителите на реда и местното население, което се вдигна на протест срещу незаконното сметище. Протестът беше разрешен от Общината и съгласуван с..

публикувано на 03.06.24 в 16:14
Президентът Румен Радев дава брифинг преди участието  в церемонията по награждаване на финалистите  на конкурса по програмиране CodeIT - 3 юни 2024 г.

Президентът за Срещата на върха на НАТО: Екзистенциална, с решение за войната и мира

Президентът Румен Радев определи като "неуместно" българското правителство да проявява колебание и непоследователност по темата за позицията на страната ни в ООН за геноцида в Сребреница .  Позицията на България трябва да бъде ясна и последователна, да утвърждава демократични ценности и принципи в региона, подчерта държавният глава. Общото..

публикувано на 03.06.24 в 16:09
Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза на пловдивска сцена

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза тази вечер на пловдивска сцена. Двамата ще свирят в концертната зала на Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство в Пловдив в рамките на провеждащия се там 60-и Международен фестивал на камерната музика. Утре Генова и Димитров ще проведат и свои..

публикувано на 03.06.24 в 16:04

Болницата във Велико Търново търси медици за нощни дежурства

Дежурният кабинет за неспешните пациенти в областната болница във Велико Търново търси медици, които да дават дежурства нощем. Кабинетът е обновен, но заради липсата на медици ще работи само през почивните дни.  В ремонта и разширяването на дежурния кабинет Диагностично-консултативният център на областната болница във Велико Търново вложи над 50..

публикувано на 03.06.24 в 15:41
Палестинци оглеждат пораженията след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусейрат, централната част на Ивицата Газа, 3 юни 2024 г.

Израелската армия продължава офанзивата си във всички райони на Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" във всички райони на Ивицата Газа. На този фон Съединените щати призоваха Тел Авив да одобри предложеното споразумение за примирие в анклава. Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа Десет души..

публикувано на 03.06.24 в 15:13
Макет на крепостта, патриаршеската резиденция и базиликата в Дръстър.

Силистра е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България

От 4 до 8 юни Силистра ще е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България.  Ще бъдат изнесени 20 доклада за най-значимите археологически проучвания, които се правят в последните години. Във форума ще участват и учени от Румъния. Тази конференция ще бъде различна от другите, на които Регионалният исторически музей е бил домакин,..

публикувано на 03.06.24 в 14:49