Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За тайната на ръчно изработените сладки по бабини рецепти

Шекерджийница на Самоводската чаршия във Велико Търново връща вкуса на миналото

Нели Бончева
Снимка: Здравка Маслянкова

Животът има своите малки сладки изкушения и в прекия, и в преносния смисъл. Спомнятe ли си захарните пръчки от детството и ръчно свитите бонбони? Има ги и днес.

Един от майсторите, който ги прави по старите бабини рецепти, е Нели Бончева, майстор на Самоводската чаршия във Велико Търново. Тя е габровка, омъжила се за търновец. Влюбила се в старопрестолния град и останала, а вече 15 години в шекерджийницата й може да пийнете кафе на пясък и да засладите с автентичен пестил, фонданени близалки, сечени ръчно приготвени бонбони и естествено - бялото сладко, което традиционно се поднася с лъжичка в чаша вода. Стар радиоапарат, работещ и до днес, е част от интериора в шекерджийницата.

Нели работи там с брат си и дъщеря си, които са сладкари. Помага и племенникът й, който има майсторско свидетелство.  

"Нашата улица е на старите занаяти. И всички работилници са със старите си наименования – куюмджия, бакърджия, шекерджийница. Така са се казвали навремето. Това е останало. Това е автентичното, което искахме да запазим, както и атмосферата", разказва тя пред "Хоризонт".

Автентични са и рецептите. „Без сладко не може. Нашите неща, приготвяйки ги от захар, приготвени по този начин, който е бил навремето, са изключително вкусни", категорична е майсторката-сладкарка. Със захарта не бива да се прекалява, но по малко може, смята Нели Бончева.

Всичко в шекерджийницата се прави ръчно. При Нели Бончева няма машини. „Всичко на ръка. Бялото сладко на ръка се избива, фонданът за фигурките по същия начин, сусамките, халвата. Всичко на ръка го правим. Едно по едно. Бавничко, търпеливо и се получава.“

Според Нели Бончева, в опит да забавят темпото, хората се обръщат назад във времето – било за дрехи или пък за ръчно изработени бижута. „Нашите сладки неща, на медникаря, тъкачката – ръчно изтъканите черги. /…/ Може би осъзнаваме качеството, осъзнаваме красотата, която е била. Виждаме я с друг поглед, може би.“

„Поне засега оцеляваме. С минусите, с плюсовете, с всичко – оцеляваме“ – така Нели отговаря на въпроса как оцелява дребният бизнес. 

Нели Бончева вярва, че всичко направено с любов, става красиво.

За сладкото в живота и занаята слушайте звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Димитров

Дефицит ли е милосърдието: Защо пчелар от Враца дари 1 тон мед на деца и възрастни хора?

Доброто, също като любовта, може да се окаже лудост. За тази нестандартна трактовка ни подсеща един врачански пчелар, който споделя как му е хрумнала "откачената идея" да дари 1 тон мед на деца в неравностойно положение и на бедни възрастни хора.  Идеята беше да се направи нещо добро , съвсем естествено обяснява врачанският пчелар Здравко Димитров...

публикувано на 19.11.25 в 09:40

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20
Премиера на книгата

"Приключенията на една блондинка" - среща с автограф и чаша вино на 12 ноември

На 12 ноември от 17,30 часа на среща с автограф и чаша вино в Коктейл бар "Опус" на ул. "Иван Вазов" 8 Мариана Кирова кани приятели и почитатели на премиерата на новата си книга "Приключенията на една блондинка". В книгата са включени разкази и новели, както и едноименния роман, който е обект на второ издание . Излезе от печат новата книга..

публикувано на 10.11.25 в 08:00

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28