Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински анализатор: Рейтингът на президента Зеленски ще пада

Ще има още скандали заради липсата на политически опит на украинското ръководство, смята политологът Михайло Прудник

Володимир Зеленски
Снимка: Ройтерс




Липсата на политически опит на екипа на украинския президент Володимир Зеленски тепърва ще води до още проблеми във вътрешен и международен план, прогнозира анализаторът от Киев Михайло Прудник.

В интервю за предаването "Събота150" той коментира стенограмата на разговора между Зеленски и американския президент Тръмп, която предизвика политическа буря в Съединените щати. За Киев скандалът не е чак толкова голям, смята  Михайло Прудник, но допълва, че там също се задават доста въпроси по този повод.

"Президентът Зеленски неведнъж заяви, че никой не му е оказвал натиск и той не е против публикуването на стенограмата, но смята, че понякога разговорите на държавните лидери не би трябвало да са публични. Той мислеше, че администрацията на  президента Доналд Тръмп ще публикува само американската част на юлския им разговор. Защото в украинската част има интересни реплики. Например, Зеленски критикува европейските страни, конкретно Германия и Франция, за недостатъчната финансова помощ. После се наложи да обяснява, че разговорът с Тръмп се е провел в труден период на отслабване на европейските санкции срещу Русия, конкретно - връщането й в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.  От Брюксел веднага напомниха общата сума на помощта за Украйна - 15 милиарда евро, като отделни страни са предоставяли допълнителна финансова подкрепа."

След като стана ясно какво точно са си говорили лидерите от Вашингтон и Киев, мнозина се запитаха, ако така се поддържат приятелски отношения, как ли би звучал разговор на украинския президент с руския държавен глава, например.

Зеленски, в типичния си стил се опита да парира атаките и каза, че никой не може да му оказва натиск освен 6-годишният му син.  Има ли все пак натиск и откъде е най-силен той:
 
"Мисля, че има натиск и той е от всички страни. И това се дължи на много фактори. Първо, Зеленски и екипът му са млади и неопитни политици. Именно липсата на дипломатически опит е предпоставка за това в чужбина да се стремят да се възползват, като се опитват да принудят Зеленски да играе по техните правила. Разговорът с Тръмп е типичен пример. Въпреки че и двамата казват, че няма никакъв натиск, от стенограмата става ясно, че Тръмп убедително моли и даже казва, че настоява за разследване на Байдън. Възможно е по този начин със Зеленски да разговарят и лидерите на Франция,  Германия, Русия... Защото ние не знаем за какво си е говорил по телефона Зеленски с Макрон, с Меркел, с Путин. Администрацията на украинския президент не е многословна, както и самият президент. Само знаем, че се водят разговори.
 
Не бива да се пренебрегва и натискът на украинския избирател, който изисква от Зеленски незабавни действия. Той победи именно върху тази вълна. И сега не може да забави темпото. За съжаление това може да доведе до неминуеми грешки и геополитически провали."

Зеленски спечели президентските избори през април, а после партията му "Слуга на народа" постигна и убедителна победа на парламентарните избори.
Привържениците на Зеленски в Украйна смятат, че се справя много добре като президент и то именно защото не е професионален политик. Подчертават, че се радва на завиден рейтинг. Мнението на Михайло Прудник:
 
"Рейтингът на Зеленски засега остава висок. Причината е доста успешната работа на парламента и приемането на много закони, според тукашната формулировка това се случва в "турборежим". Има, разбира се, доста допълнителни обстоятелства. Повечето закони са приети набързо, без дълбок анализ и обсъждане. Не трябва да се забравя, че на такава огромна подкрепа в началото се радваше и предишният президент Петро Порошенко. Зеленски дойде на власт с помощта на популистки обещания - високи заплати за учителите, намаляване на данъците, подобряване на инвестиционния климат. И болшинството чака от него точно това. 


Сигурно е, че рейтингът на Зеленски рано или късно ще започне да пада. Вече има доста недоволни от политиката му, най-вече малкият и среден бизнес. Вместо помощ от държавата предприемачите получават допълнителни проверки и глоби. Освен това виждаме липса на комуникация с пресата, съчетана с приемането на непопулярни закони. Така че със сигурност още в близките месеци броят на недоволните ще расте и рейтингът на Зеленски неизбежно ще пада."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Тачев

Избирателите на "Величие": Повече жени, млади хора, висшисти от областни градове

" Женският вот е насочен повече към ПП-ДБ, БСП. Мъжете са насочени по скоро към ДПС, "Възраждане", дори към ИТН. Интересното е "Величие" - като че ли малко повече жени са гласували за тях ".  Тези данни обяви пред БНР Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан".  ИТН, ПП-ДБ и "Величие" събират по-млади избиратели. Възрастните се насочват..

публикувано на 10.06.24 в 12:14

Иван Начев: Няма партия - победител. Това е пирова победа

" Няма нито една партия, която да е победител. Това е една пирова победа. Всички партии губят като подкрепа ". Това мнение изказа пред БНР политологът Иван Начев. "Най-големите губят, включително и т.нар. партия-победителка - тя има над 100 хил. гласа загуба в сравнение с предишни парламентарни избори. Това показва, че не само партиите на..

публикувано на 10.06.24 в 11:34
Изборите в Турция; Снимка: Мария Петрова

Турция: Умора от избори, надежда за стабилност и внимание към проблемите на изселниците

Умора от изборите, надежда за стабилност и призив всички български партии, а не само ДПС, да обръщат внимание на проблемите на изселниците от България – така можем да обобщим исканията и нагласите на избирателите на вота 2 в 1 в Турция.  Спокойно, но с изненадващо ниска активност в традиционно активно гласуващи секции, преминаха изборите в..

публикувано на 10.06.24 в 08:52
Николай Марков

Николай Марков: Не сме аналог на "Възраждане". Обърнахме се към негласуващите

"Направихме най-впечатляващата кампания за изминалите 35 години." Това заяви в интервю за БНР полк. Николай Марков, лидер на ПП "Величие" - седмата политическа формация, която влиза в новия парламент. При обработени 50.96% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание По думите му, "Величие" е "единствената партия, която направи в 50 града..

публикувано на 10.06.24 в 08:32
Владимир Зарев

Владимир Зарев: Българската политическа класа е длъжна да намери някаква форма на извинение

Българската политическа класа  е длъжна да намери някаква форма на извинение  – нещо, което да обедини хората в обща идея и да носи бъдещност - да не разделя, а да обединява. Това заяви пред БНР писателят Владимир Зарев. "Културата е едно от нещата, които обединяват. Тази спасителна идея трябва да бъде всеобща.  Независимо дали..

публикувано на 09.06.24 в 15:45
Атанас Радев

Атанас Радев: Отговорността за управлението не е само на политическите партии

Отговорността за управлението не е само на политическите партии. Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Той даде обяснение за ниската избирателна активност , която беше и очаквана. "Напълно нормално е предвид времето, което има днес.  Галъп: Избирателната активност към 13 часа е около 16% Галъп: 10% избирателна активност..

публикувано на 09.06.24 в 15:00

Марио Холцнер: Очакваме инфлацията да продължи да спада

Въпреки сложната геополитическа обстановка икономиката в Централна и Източна Европа се стабилизира, а страните-членки на ЕС отчитат ръст. Това е основният извод на Института за икономически анализи във Виена, който публикува наскоро своята пролетна икономическа прогноза за 23 държави на Стария континент. "Покачва се покупателната способност и това..

публикувано на 08.06.24 в 13:19