Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортът като средство за борба със зависимостите

Жасмина Гевезиева
Снимка: Ани Петрова

Спортът на цялостно равнище спомага за намаляването на депресивните състояния и влияе много по-добре от конкретни медикаменти според Жасмина Гевезиева. Тя е създател на онлайн платформа за хора, страдащи от системни преяждания. Самата тя е страдала от това и е намерила решението на проблема си в спорта.
      

Жасмина Гевезиева обясни, че са необходими поне 21 дена, за да се изгради нов навик за здравословно хранене, а средното време за това според статистиките е 66 дена. Тя самата се е подложила на много по-дълъг период.

„Аз се поставих в ситуация, в която 102 дни нямам опция да преяждам. И всъщност тази липса на възможност се изразяваше в това, че реших да се явя на републиканското първенство по бодибилдинг, което е най-дисциплиниращият спорт по отношение на хранене и най-изискващият. И буквално аз, почвайки от 11 килограма нагоре преди три месеца и половина, знаех, че имам този срок и ще се явя пред буквално най-критичното жури на България по отношение на физика, сред най-атлетичните хора, където тук вкарвам втори принцип, който е за възможността от публичен срам и съответно, тъй като не искам това да се случва с мен, това ме държи в едни рамки аз да бъда дисциплинирана по отношение на храната“, сподели в ефира на БНР Жасмина Гевезиева.

Тя е страдала от хиперфагия, симптом, свързан със системно преяждане, който засяга както физическото, така и психическото състояние на хората. Той е нещо ново и все още не му се обръща същото внимание като на анорексията и булимията.

„Всъщност хиперфагията е симптом на трите най-разпространени хранителни разстройства - и на анорексия, и на булимия, и на binge eating disorder, а именно системни преяждания, без компенсаторно поведение. Реално, самият симптом е много комплексен, много сложен и изисква възприятия и работа както на психологическо равнище, така и една много балансирана и хубава диета, която чисто на физиологично равнище да не ни кара ние да искаме да преяждаме, да нямаме физическа нужда от храна“, обясни Жасмина Гевезиева в  предаването "Хоризонт до обед".

По нейните думи, за да се преодолее хиперфагията, е много важно човек да осъзнае, че има проблем, за да може да се види дали отговаря на симптомите. Тогава вече може да се потърсят факторите, които отключват това състояние и как то може да бъде променено.

„Според мен това е сериозно състояние, което трябва да се вземе приоритетно под внимание и трябва да намерят време да бъдат осъзнати“, допълни Жасмина Гевезиева.

В същото време както има зависимост към преяждането, така има и зависимост към отслабването, алармира Борис Ангелов от проекта „Спортът е свобода“.

„Последните данни, които излязоха буквално преди дни, говорят за това, че повече от четири килограма на месец е вредно да се отслабва. Само че в България е все по-голям проблемът с анорексията и булимията. Официалните данни са, че над 200 000 души са пристрастени по този начин, имат такава зависимост“, обясни Борис Ангелов.

Целта на проекта „Спортът е свобода“ е да се използва спортът като алтернатива на зависимостите, които далеч не се ограничават само с наркотиците. Те могат да бъдат свързани и с хранителните навици. Те от своя страна могат да се свържат с психологически проблеми.

„В България за огромно съжаление доста се подценява психологическата страна на въпроса. Смята се, че някой е едва ли не луд, ако се обърне към психолог, за да се посъветва. Жените трябва да знаят, че има американско изследване, според което жените са много по-привлекателни в чуждите очи, отколкото в своите. Не бива заради някакъв дребен психологически проблем да си причиняваме наистина много тежки житейски катаклизми“, предупреди Борис Ангелов.

Проектът „Спортът е свобода“ цели да се подпомогне гражданското образование, което е слабо застъпено в училищата, а то е важно за изграждането на чувствителността и способността за разпознаване на фалшивите новини от младежите. 

„Малцина знаят, че над 60% от фалшивите новини всъщност не са свързани с политика или с икономика, а са свързани именно със здравето, със зависимостите и т.н. Просто това е един проблем, който при нас много се подценява и липсва в българското образование“, допълни Борис Ангелов.

Цялото интервю с Жасмина Гевезиева и Борис Ангелов в предаването „Хоризонт до обед“ можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28

Тен Хаг остава начело на Манчестър Юнайтед

Ерик тен Хаг ще остане мениджър на Манчестър Юнайтед след прегледа на представянето на клуба за сезона, съобщават британските медии. Според Би Би Си Юнайтед е разговарял с холандеца за удължаване на договора му на „Олд Трафорд“. Слабата втора кампания за Тен Хаг завърши с висока оценка, тъй като той..

публикувано на 12.06.24 в 07:40
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00