Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерията в Търговище притежава най-богатата колекция

Показват картини на Олга Шеханова в Хелзинки

Ученичката на Мърквичка живее във Финландия през 30-те години

Светлана Кунстман и Пламен Проданов на откриването на изложбата в Хелзинки
Снимка: Личен архив

20 платна от фонда на художествената галерия „Проф. Никола Маринов” в Търговище са част от международна изложба във финландската столица Хелзинки. Картините са на художничката Олга Шеханова – Шишкова.
     

Олга Шеханова е съпруга на секретаря на българското консулство в Хелзинки (1937-1939 г.) и една от първите български художнички. По време на престоя си във Финландия тя открива няколко самостоятелни изложби в Хелзинки, Виборг, Турку и Пори. И до днес картината й „Дамата във виолетово“ е притежание на Музея „Сатакунта“ в гр. Пори. Картината дава и името на настоящата изложба в Хелзинки.

Изложбата е съпътствана от специален двуезичен каталог, в който са публикувани и научни студии, посветени на живота и творчеството на Олга Шеханова-Шишкова.

Финландски сюжети

За конкретната изложба бяха подбрани творби с финландски сюжети, обясни пред „Хоризонт“ директорът на галерията Пламен Проданов. „Олга Шеханова живее във Финландия от 1937 до 39-та година на миналия век. Във Финландия има много нейни творби.“

Изложбата в Хелзинки е първата от поредица, посветени на 125-годишнината от рождението на художничката.

Идеята за изложбата е на посланика ни във Финландия Мартин Иванов, изтъква Проданов.

„Той открива, че нашият съгражданин – Георги Шишков, съпруг на художничката, е бил генерален консул на България през 30-те години във Финландия. Олга Шеханова прави четири самостоятелни изложби във Финландия, като по този начин популяризира българското изкуство и култура, също така и българският фолклор.“

След смъртта на Олга Шеханова през 1878 година съпругът й дарява на търговищката галерия 162 нейни платна и голям роял, който се използва до днес. Така художествената галерия разполага с най-пълната и богата колекция от творби на художничката.

Четки и шпакла

Шеханова твори до самия край на живота си, запазвайки артистизма си, разказва изкуствоведът Светлана Кунстман.

„Изложбата в Хелзинки е много емоционална. Произведенията на Шеханова са богати на теми, на творчески похвати. Не са големи по размер, освен ядрото на експозицията „Lady In Violet“ („Дамата във виолетово“). Обаче авторката постига голяма пространственост, постига мащабно звучене. Колоритно картините на Шеханова са изградени от много енергични, много широки мазки. Освен четката, художничката използва шпакла, която допринася за общата динамична, пластична структура.“

Олга Шеханова е ученичка на Иван Мърквичка, един от основателите на художествената академия в България. През 1930 г. напуска България. Пътува, живее и рисува в Естония, Латвия, Финландия и Германия.

Предстоят още юбилейни изложби

През 2020 година се навършват 125 години от рождението й. Изложбата в Хелзинки е първата от поредица прояви, посветени на годишнината. Следва планирана в София изложба, а през април галерията в Търговище ще представи почти пълната сбирка от творби на Шеханова.

Още за личността на Олга Шеханова чуйте и в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между Испания и България Ралица Тодорова издава детски книжки

Между България и Испания една врачанка успява да издаде детска книжка "Приказки в рими". Тя е Ралица Тодорова и е на 36 години. Работи като библиотекар в читалището във Враца. Вдъхновението да пише римувани истории за малчугани идва от работата ѝ с деца в библиотеката. Преди това е била изкушена от любовната лирика. Сега живее в..

публикувано на 20.10.24 в 06:53

Отар Бердзенишвили, посланик на Грузия в България, за епическата поема "Витязът в тигрова кожа"

В София се състоя специално събитие по повод публикуването на българския превод на епическата поема "Витязът в тигрова кожа" от Шота Руставели – шедьовър, смятан за "короната на грузинската литература". Това изключително произведение е част от културното наследство на ЮНЕСКО и е важен символ за грузинската идентичност . На събитието присъства..

публикувано на 17.10.24 в 15:00

За окривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" - д-р Стамен Григоров

Местни фермери и производители на мляко и млечни продукти от Трънско представиха продукцията си по време на втория за тази година Празник на киселото мляко, който се проведе на 13 октомври.  Проявата беше в с. Студен извор – родното място на откривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров.  По време на празника..

публикувано на 16.10.24 в 12:00
Д-р Лиляна Димитрова - лицево - челюстен хирург

Д-р Лиляна Димитрова - гост в "Горещи сърца": Вярата ми дава закрила и сигурност

Д-р Лиляна Димитрова е лицево-челюстен хирург с 42 годишен опит. Работила е във Варненската военно-морска болница, в "Пирогов", в болницата по Лицево-челюстна хирургия в Стоматологичния факултет, в "Александровска болница". Тя е една от създателите на отделението по Лицево - челюстна хирургия в болницата в Русе. "В Северна България – от Видин до..

публикувано на 13.10.24 в 07:23
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Васил Василев-Зуека: Всяка една картина е следващият урок за мен

Тези хора, които не желаят да пуснат властта в България вече повече от 35 г., няма да я пуснат никога .  Това каза пред БНР Васил Василев-Зуека, който живее в Испания, като уточни, че има предвид хора от бившата Държавна сигурност и хора от задкулисието. "Не бих казал, че това е причината да напусна България, но преди години, когато спряха..

публикувано на 11.10.24 в 18:01

Иван Игов: Понякога децата са по-разумни и по-силни от възрастните

"Психичното здраве в България за съжаление е доста окаяно. Според проучванията на Дружеството на психолозите, само една трета са готови да отидат без никакви притеснения на психолог или психотерапевт. Мислим си, че може би основната причина е, че хората си казват „Аз не съм болен, за какво трябва да ходя на терапия?!“, споделя психологът Иван..

публикувано на 10.10.24 в 15:16