Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Андрей Хадживасилев подготвя филм за Никола Тесла

Обявен е кастинг за детски роли

Снимка: Фейсбук

Режисьорът Андрей Хадживасилев обяви кастинг за новия си филмов проект "Случаят Тесла". Той е автор на първия български 3D документален филм "Стъпки в огъня". Режисьор е и на "Случаят Кюри".

"Аз съм се посветил в последните години на децата и на детското кино, тъй като има глад и липса на такива филми. Трябва да правим все повече детски филмови произведения, за да може да възпитаваме децата с любов към седмото изкуство и то българското седмо изкуство, за да не са така пристрастни само към чуждоезичните продукции", каза в предаването "Хоризонт до обед" Андрей Хадживасилев.

Според режисьора освен да бъдат развлекателни, детските филми трябва да имат образователен и възпитателен мотив. Той планира да направи детска трилогия.

"На мен като режисьор не бих казал, че ми е сложно да работя с деца, напротив - даже ми е по-лесно и по-забавно да снимам с малки актьори, отколкото с възрастни. Но детската публика е специфична, тъй като тя е сегментирана на различни таргет групи, много бързо си променят интересите", отбеляза Хадживасилев.

Подробна информация за кастинга може да се открие във Фейсбук страницата на филмовата продукция

"Търсим дечица между 10 и 12-годишна видима възраст. Може да са на 13, но да са по-малки, нисички примерно. Търсим момиченца, момченца и еднояйчни близнаци, 10-11 годишна възраст, които имат ключова, забавна роля във филма. Те може би ще са ни най-трудният избор", обясни режисьорът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10
Иван Сарафов

Иван Сарафов за американската си мечта да създаде български автомобил

В поредния епизод от поредицата “Америка- илюзии и реалности” гост е Иван Сарафов, който от 20 години живее отвъд океана. А е само на 19  години, когато  тръгва да превзема Америка . "Едната от мечтите ми е да се опитам да докарам някой голям автомобилен производител, да го привлека и да направи инвестиция в България . Говоря за..

публикувано на 25.05.24 в 09:25
Олга Златкова-Георгиева

Олга Златкова-Георгиева: Кражбата на данни за платежни инструменти са сред най-честите измами в световен пащаб

В красивия залив на Сан Франциско, където Олга Златкова-Георгиева е избрала да живее със семейството си и домашния любимец, едва ли често си прави романтични разходки. Тя е специалистката по финансови измами и е поредният гост в рубриката - "Америка - илюзии и реалности" . Олга Златкова - Георгиева обаче намира време за фолклорната група..

публикувано на 24.05.24 в 18:39

Цветина в Страната на книгите

"Откакто съм започнала да чета, съм започнала да си представям това, което чета – героите как ще изглеждат, къде се развива действието ." Това казва 9-годишната Цветина от Враца.  Макар да има собствена библиотека с много книги, Цветина е записана и в обществената. Сега чете книга за момиче, което "не се отказва лесно и не може да се пречупи..

публикувано на 24.05.24 в 07:05