Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Народното събрание не може да е в сграда с герба на СССР

Сградата на Партийния дом символизира "успеха" на прехода, смята бившият депутат

Методи Андреев
Снимка: Ани Петрова

Бившият Партиен дом вече е дом на парламента.

Трима бивши депутати - Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, се обявиха против преместването на Народното събрание в бившия Партиен дом в т.нар. Триъгълник на властта и сезираха различни институции.

Сградата на бившия партиен дом няма облика, който се изисква по постановление на Министерския съвет, поясни пред БНР Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата.

„Проблемът на тази сграда е, че в нея е още символиката, останала от времето, когато тя е строена. Все още символиката е от времето на БКП“, подчерта той в предаването "Преди всички".

Над  надписа „Народно събрание“ можете да видите остатък от бившия съветски герб, допълни Андреев. „Изчукан е само сърпът и чукът, иначе отстрани класовете, знамената си стоят.“


„Ние заведохме дело в Софийския административен съд, защото за нас е обида към българското Народно събрание да заседава в сграда, в която все още стоят символиките на бившия Съветски съюз.“

„Историята на тази сграда е всъщност историята на нашия преход. Колкото е успешен преходът, толкова е успешна и промяната на тази сграда“, коментира още бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ. 

Отвсякъде лъха на минало, което не сме превъзмогнали не само като архитектура, но и като политическа реалност“, смята Андреев.

Запитан защо се е превърнал в критик на ГЕРБ, Методи Андреев изтъкна, че „тази партия е един изключително голям фалшификат“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цвета Караянчева

Караянчева обеща гербът на НРБ да бъде премахнат от сградата на бившия Партиен дом

Гербът на Народна република България върху фасадата на сградата на бившия Партиен дом, където ще работят депутатите от тази есен, ще бъде премахнат скоро, увери председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на днешното заседание...

публикувано на 02.09.20 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата..

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко ,..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател...

публикувано на 18.04.24 в 11:15