Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли модернизацията на танковете Т-72 да компенсира забавената нова техника за пехотата

Илюстративна снимка
Снимка: БГНЕС

Израелски консорциум е предложил ремонта на танковете Т-72, съобщиха за „Хоризонт“ от Министерството на отбраната. Само преди седмица Министерският съвет прие решение, свързано с модернизацията на Т-72.

Какво трябва да се направи и колко ефективна ще бъде модернизацията във време, когато Сухопътните войски очакват старта на проекта за нова техника?

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни, че вече има направен заводски ремонт на 13 танка Т-72. По различни източници сумата е над 5 милиона и 140 хиляди лева. Новото начинание обаче не е ремонт, а модернизиране, пояснява Каракачанов. „В момента сме заделили средства за модернизация на първите 40. Това ще се върши пак в български завод.“

За проекта за модернизация се говори от началото на годината. За първи път обаче се споменава бройка – 40 танка за модернизиране. Няма обявена точна сума, но най-вероятно тя ще се движи в порядъка на между 50 и 80 милиона лева, уточнява заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Пред „Хоризонт“ той обяви, че досега само една фирма – от Израел, е изпратила оферта след запитване.

Още през февруари от израелската фирма заявиха интерес към модернизацията на Т-72 и показаха възможностите на оръдията, с основния аргумент за българската страна - един нов танк струва между 5 и 7 млн. долара, а модернизацията му е в пъти по-евтина.

Генералът от запаса Гиньо Тонев посреща положително идеята за модернизация на танковете Т-72. Определя го като „добър ход“ на военното министерство, „отдавна очакван“.

Гиньо Тонев е сред висшите военни от средата на 90-те години, преминал е през командването на бившата Трета армия, Сухопътните войски и е бил заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия. Генералът от запаса е сигурен, че дори и във времето, в което се водят кибервойни, военната техника трябва да я има. 

Все още не е настъпило това време, в което техниката да не е необходима“, изтъква Тонев. По думите му никоя страна не си позволява да снема от въоръжение бойна техника и драстично да намалява личния си състав. „Вземете нашите съседи - Турция, Гърция. Членуваме в един пакт. Турция и Гърция не са пипнали и един войник.“

Т-72 е танк с добра база, категоричен е бившият командир на Сухопътните войски.

„Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски“, написа правителството преди дни в мотивите за започване на проекта. Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат.

Проектът на танковете Т-72 ще се случи на фона на забавени процедури за закупуване на нова техника за пехотата. За проекта на стойност близо милиард и половина лева има двама финалисти. Предположенията са, че договор ще има догодина.

Затова и заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков е повече оптимист за модернизацията на техниката за Сухопътните войски, отколкото за купуването на нова.

Като бивш командващ Сухопътните войски генералът от запаса Гиньо Тонев обаче припомня, че модернизацията на танковете не трябва да става за сметка на забавянето на купуването на нова техника.

Трябва да се закупи нова, модерна техника, перспективна, която да има годност, перспектива поне за 20-30 години напред.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулски айдук ще дегустира ястия в кулинарен конкурс за Еньовден

Кулинарен фестивал и конкурс за Еньовден организират Община Кула и читалище "Просвета - 1872" в града. Рецептите за ястия с билки и подправки могат да се изпращат от цялата страна, може да са написани и на ръка , уточнява пред БНР експертът в общинската администрация Христела Александрова. " Няма възрастови ограничения , няма и регионални..

публикувано на 06.06.24 в 07:12
Снимката е илюстративна

Диян Господинов: Хората с увреждания в България нямат свобода на движение

Хората с увреждания в България нямат свобода на движение . Това мнение изразява пред БНР Диян Господинов от Русе, който вече 17 години се среща с недостъпната среда. "Трябва да доказваме всеки божи ден на хората, които условно наричам здрави, че имаме право да бъдем живи. Недостъпната среда е белег, че те не ни допускат до техния живот ",..

публикувано на 05.06.24 в 10:31

Улица в центъра на Добрич остана седмица без вода

Улица в центъра на Добрич от седмица е с нарушено водоподаване. Жители сигнализират, че ситуацията е нетърпима, а реакцията на ВиК дружеството - неадекватна. Според потърпевшите проблемът е започнал след присъединяването на канализацията на новопостроена къща на същата улица . Улица "Брацигово" в Добрич е в непосредствена близост до..

публикувано на 05.06.24 в 07:07

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10

Доброволци от Турция помагат на "Млади изследователи за младежко развитие" за екологично земеделие

"Млади изследователи за младежко развитие" се заеха да развиват екологично земеделие край Смолян. Със същите тези младежи сме ви срещали. Те облагородиха пространството над каскадите в новия център на Смолян и го изрисуваха с красиви графити. Поставиха табели с призиви за опазване на града и зелените пространства. Почистиха и украсиха с..

публикувано на 02.06.24 в 07:03

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18