Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Богданов: Конспиративните теории нарастват по време на пандемията

"На практика целият свят е във война за умовете и сърцата на хората“, коментира в „Преди всички“ Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа на децата, преди дискусията “Конспиративните теории, свързани с децата и политическите им аспекти“.

„Този тип война се води срещу хората, срещу правата на човека и през темата за децата минават много конспиративни идеи. Зад цялата война стоят Русия и САЩ – супер силите, и в тази война идеята е да има преразпределение на силите в целия свят. И децата са в основата на тази война. Тук се цели да се всяват страхове у родителите, с всякакви теории за децата и семействата", смята още Богданов.

По думите му примерите за конспирациите са много – "Като например тази, която граничи с абсурда – в САЩ се вихри теория, че светът се управлява от елитна група педофили, почитащи сатаната и този таен световен елит контролира всичко - и медиите, и Холивуд, и Хилъри Клинтън, а Доналд Тръмп води война срещу тях.

Това сложно ядро се разраства и идва от една религиозна отдаденост на американците, което се бори срещу т.нар. "дълбоката държава". Това е начин на мислене, който се засилва по време на кризи, както е в момента", каза още Богданов.

"Този интерес към тези територии е нараснал многократно от началото на пандемията.

Става дума за движението – QAnon, подкрепяща Тръмп група, която разпространява конспиративни теории онлайн. Според поддръжниците ѝ САЩ от десетилетия се ръководят от "дълбоката държава", тайна организация, в която влизат високопоставени представители на министерствата, семействата Клинтън, Обама и Ротшилд, големият инвеститор Джордж Сорос, холивудски звезди и други членове на световния елит.

"И в България има техни последователи. ФБР вече ги класифицира като национална терористична заплаха. Социалните мрежи вече ги класифицират тези теории като фалшива новина и дезинформация", посочи Богданов. И още:

"Сред митовете са, че Бил Гейтс е създател на пандемията, и че той ще е създател и на ваксината, че това е биологично оръжие…някакви абсурди. У нас това се видя в отношението към Стратегията за детето, която не се прие…Тези теории у нас имат много негативни последици. Пример е побоят между деца вчера в Пловдив по хомофобски причини".

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00